Йорданка Чобанова: Очакваме решение за Шенген до края на 2024 година

0
На 10 октомври се очаква важна стъпка в процеса
На 10 октомври се очаква важна стъпка в процеса Снимка: Евродепутати ГЕРБ / ЕНП - България / Facebook

На 10 октомври се очаква важна стъпка в процеса

България и Румъния са все по-близо до пълноправно членство в Шенген.

Решението за приемането на България и Румъния в сухопътния Шенген се очаква до края на годината, според Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Тази информация беше споделена по време на дискусия, организирана от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) в сътрудничество с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Темата на дискусията беше "Цената на оставането извън Шенгенското пространство - въздействието върху България и Румъния", което подчертава важността на въпроса за двете страни.

Чобанова разкри, че на 10 октомври се очаква важна стъпка в процеса: "На 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници".

Тя подчерта, че Европейската комисия продължава да оказва твърда подкрепа по този въпрос и очакванията са положителни. Според Чобанова, практическите ползи от пълноправното членство на България и Румъния в Шенген са многобройни, макар че не предостави конкретни примери.

Важно е да се отбележи, че процесът на интеграция в Шенгенското пространство вече е започнал. От 31 март 2024 година граничният контрол по въздух и море за България и Румъния вече е отпаднал, което е значителна стъпка напред.

Икономическото въздействие на забавянето на пълното присъединяване към Шенген е съществено. Според доклад на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, представен от служебния министър на икономиката Петко Николов през юли, преките загуби за България възлизат на над 400 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари