Илва Йохансон: Да се премахне граничният контрол за България и Румъния до края на 2024 година

2
ЕС оценява усилията на двете страни в подготовката за Шенген
ЕС оценява усилията на двете страни в подготовката за Шенген Снимка: Европейски парламент

ЕС оценява усилията на двете страни в подготовката за Шенген

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон призова за премахване на граничния контрол по сухопътните граници на България и Румъния до края на 2024 година. Това изявление беше направено по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург относно бъдещето на Шенгенското пространство.

Дискусията в Европейския парламент беше провокирана от решението на Германия да възстанови граничните проверки със съседните ѝ държави - Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. В този контекст комисар Йохансон подчерта значимостта на свободното движение за европейските граждани и изтъкна усилията на България и Румъния в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство.

"Горда съм, че живея в Шенгенското пространство и мисля, че всички ние сме горди. Най-голямото пространство на свободно движение в света! 450 милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа", заяви Йохансон пред евродепутатите.

Комисарят изрази задоволство от разширяването на Шенгенското пространство по време на настоящия мандат на Европейската комисия, включвайки Хърватия, България и Румъния. Тя подчерта личния си принос в този процес и значителните ползи от него: "Борих се много усърдно за това и резултатите са огромни – без паспорти, без опашки и точно това е Европа!"

Йохансон акцентира върху усилията, положени от България и Румъния в процеса на подготовка за пълноправно членство в Шенгенското пространство: "България и Румъния направиха повече от необходимото и моят призив към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде – направете последната крачка и вдигнете граничния контрол и по сухопътните граници преди края на годината! Те го заслужават", добави европейският комисар.

Премахването на граничния контрол по сухопътните граници на България и Румъния би ознаменувало завършването на процеса по пълноправно присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство. Това би улеснило значително пътуванията и търговията между тези държави и останалите членки на Шенген, допринасяйки за по-нататъшната европейска интеграция и икономическо развитие в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари