Йенс Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай

1
Китайските технологии поддържат руската военна машина в Украйна, твърди шефът на НАТО
Китайските технологии поддържат руската военна машина в Украйна, твърди шефът на НАТО Снимка: NATO

Китайските технологии поддържат руската военна машина в Украйна, твърди шефът на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за вестник "Таймс", че Русия е изградила антизападна ос, в която е силно зависима от Китай. Той подчерта, че президентът Владимир Путин ще трябва да плати цената за тази зависимост от китайския лидер Си Дзинпин, когото Столтенберг определи като "благотворител".

Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври 2024 година, посочи, че Путин обединява авторитарна силова ос, включваща Китай, Иран и Северна Корея, около войната в Украйна. Това поставя Москва във все по-голяма зависимост от Пекин.

"Русия залага бъдещето си на Пекин и, разбира се, не го получава безплатно", обясни генералният секретар на НАТО.

В интервюто си Столтенберг предупреди, че след руската инвазия в Украйна през 2022 година, Пекин, Москва, Техеран и режимът на Ким Чен-Ун в Северна Корея стават "все по-обвързани". Според него, начело на този съюз стои президентът Си Дзинпин, като Китай се явява "решаващият фактор" за Путин.

Бившият норвежки премиер подчерта ролята на Китай в поддържането на руската военна икономика: "Китай доставя компонентите, микроелектрониката, микропроцесорите, които Русия използва за изграждането на ракетите и бомбите, използвани в Украйна".

Тези разкрития идват в момент, когато международната общност внимателно следи развитието на отношенията между Русия и Китай, особено в контекста на продължаващия конфликт в Украйна. Наблюдателите отбелязват, че тази зависимост може да има дългосрочни последици за геополитическия баланс и икономическите отношения в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Запознат бесарабски гей
    Едно ми стана ясно от статията, Усрайна съвсем скоро пак ще стане руска провинция,а хуйосмук зеленски ще бъде главната обезяна в московската зоологическа градина!
  • 1
    6
    Запознат
    Едно ми стана ясно от статията, пРоссия скоро ще бъде превърната в китайска провинция, поне всичко на изток от Урал.
  • -1
    5
    Читател
    Натовски вече застаряващ ястреб,седи си на кльощавия задник,не слагай съчки в огъня,който гори в руската провинция Украйна.Имаш ли представа от военни действия,от истинска война аланкоолу,или си ялов индивид,който не е хващал дори най примитивното оръжие в ръцете си. Да ти припомня,търпението на руският президент,има своя предел.
  • -2
    4
    фена на Путин
    Вие, отрепки педерастични ги тласнахте в обятията един на друг с вашите санкции и абсолютни простотии. И сега имате наглоста да квичите срещу собствената си вкиснала боза, която си забъркахте сам самички, правейки се на господари на света. Е, не сте господари на света, виждате го и много ви е дискомфортно. Ще става и по-зле за вас.
  • -3
    3
    Педерйенс Столтенберг
    Моля,моля - аз съм норвежки пасивен гей от лайНАТО,не съм швед
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари