Huawei ще модернизира магистралите на Сърбия с изкуствен интелект

0
Сърбия залага на китайски технологии за "умни" магистрали
Сърбия залага на китайски технологии за "умни" магистрали Снимка: Асен Игнатов / Архив

Сърбия залага на китайски технологии за "умни" магистрали

Сръбското правителство обмисля разширяване на сътрудничеството си с китайския технологичен гигант Huawei за внедряване на интелигентни системи за управление на трафика по магистралите в страната. Това стана ясно след среща между сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич и представители на Huawei в град Шенжен, Китай.

Основната цел на потенциалното партньорство е да се оптимизира движението по сръбските магистрали чрез използването на изкуствен интелект и съвременни технологии за управление на трафика. Весич подчерта предимствата на подобно сътрудничество, като заяви: "Смарт системите на Huawei вече ги има у нас, особено що се отнася до бързите железници, които се използват на сигнализацията. Това, което компанията може да направи, когато става въпрос за "умно" управление на магистрали и железници е наистина голямо."

Планът предвижда създаването на централизирана система за управление на всички сръбски магистрали и републикански пътища. Тази система ще позволява мониторинг на трафика в реално време, бързо реагиране при инциденти и автоматично пренасочване на движението за избягване на задръствания. Освен това, тя ще предоставя на шофьорите важна информация за пътните условия и метеорологичната обстановка.

Весич обясни как би функционирала подобна система: "По този начин ще знаем къде се случват произшествията, а цялостна система за сигнализация ще предупреждава водачите да намалят скоростта и автоматично ще пренасочва трафика, за да се избегнат задръстванията. Освен това ще предоставя информация на шофьорите в случай на извънредни метеорологични условия."

Амбициозната цел на Сърбия е да трансформира своята 1000-километрова мрежа от магистрали в "умни" пътища. Това решение е в синхрон с новата директива на Европейската комисия, според която от 2030 година в Европейския съюз ще бъде забранено производството на автомобили без вградени системи за комуникация с пътната инфраструктура.

Новите изисквания предвиждат всеки нов автомобил да получава информация за ограниченията на скоростта и инструкции за безопасно поведение на пътя при различни обстоятелства. За да се реализира тази визия, е необходимо основните пътни артерии, особено магистралите, да бъдат оборудвани с модерни интелигентни системи.

Изборът на Сърбия да си партнира с китайската компания Huawei за този мащабен проект отразява нарастващото влияние на Китай в региона и готовността на страната да използва чуждестранни технологии за модернизиране на своята инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари