Христо Иванов: Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук

0
„България се превърна в прокурорска република“, заяви политикът
„България се превърна в прокурорска република“, заяви политикът Снимка: bTV

„България се превърна в прокурорска република“, заяви политикът

Председателят в оставка на „Да България“, Христо Иванов, изрази силното си недоволство и разочарование от решението на Конституционния съд (КС) да отмени част от последните промени в Конституцията, касаещи съдебната реформа. В предаването „Тази събота“ Иванов заяви: „Аз бях обявен от всички за основен отговорник и виновен за всичко. Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Кошчето за боклук се казва Никола Филчев“.

Иванов описа Филчев като символ на централизирания модел, който концентрира значителна власт в ръцете на главния прокурор, без да осигурява механизми за демократичен и граждански контрол. Според него, тази структура е безпрецедентна и представлява сериозен проблем за върховенството на закона в България. Той подчерта, че „при Филчев стана ясна пълната лудост на това да концентрираш толкова власт в един човек на върха на една репресивна институция“, и добави, че такъв модел няма аналог по света.

Лидерът в оставка обърна внимание, че в други страни прокуратурите са или поставени под ясен демократичен контрол, или децентрализирани, за да се избегне концентрацията на власт. В България обаче Конституционният съд утвърждава „модела Филчев“ като елемент на държавното устройство, като по този начин на практика признава страната за „прокурорска република“.

Според Иванов, това решение е опасно не само за вътрешната правосъдна система, но и за международното положение на България. Той подчерта, че ден преди решението на КС, Европейската комисия публикува доклад, който включваше условия за европейско финансиране и интеграция в Шенгенското пространство. Според Иванов, конституционните съдии, чрез запазването на този модел, заплашват тези важни за страната процеси.

Въпреки тежките думи и критики, Христо Иванов увери, че неговата битка за реформиране на съдебната система не е загубена. „Моята битка не се е обезсмислила. Напротив. Беше доказано колко е важна, защото ако тези промени не пречеха в Конституцията, те нямаше да бъдат отменени“, заяви той, подчертавайки, че настоящото състояние на правосъдната система в България представлява сериозен проблем, който не може да бъде пренебрегнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Фък дъ УКР
    ДеБил-ПеПерастите от бесарабски произход се познават,че веднага се надупват когато видят мазен ДеБел мравояд като Ристю Мазното Кафенце - справка коментарите с най много минуси по долу
  • 2
    9
    До 8:
    А на майка ти путката, Деса общата и ти се познавате по отвратителната смрад, лъхаща от трите ви!
  • -4
    8
    Фък дъ РФ
    Комуноидите се познават по това, че умират от злоба като срещнат личност, какъвто е Христо Иванов - справка, коментарите по-долу!
  • 7
    7
    хи, хи,
    С извинение към „високата юридическа компетентност“ на ицета, ленчетата и венецийките... ако 200 квалифицирани юристи, с истинска съдебна практика /за разлика от тях/ ви казват, че това дето го творите, не става, ако резултатът е 200 от 200 против, с какво вие превъзхождате тези 200 за да твърдите, че става. Сега разбира се, ще вием на умряло, че справедливостта липсва, че била убита от конституционния съд. А мен мама ме е учила, че ако всички са против мен, най-вероятно аз греша, а не всички...
  • 3
    6
    Учуден
    Искрено съм учуден,че некадърен плужек като другаря Иванов все още не е заминал в кошчето за боклук!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари