Харалан Александров: Ще имаме правителство, ако всички се обединят около една мощна фигура

1
Политическата култура в България е силно персонализирана, поясни социалният антрополог
Политическата култура в България е силно персонализирана, поясни социалният антрополог Видео: NOVA

Политическата култура в България е силно персонализирана, поясни социалният антрополог

Социалният антрополог Харалан Александров изрази мнение в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA, че страната може да се сдобие с дългосрочно правителство след изборите, ако политическите играчи се обединят около силна и обединителна личност. Александров посочи, че политическата култура в България е силно персонализирана и подчерта, че компромис след вота на 27 октомври е възможен, ако бъде намерена такава фигура.

Според него, настоящата ситуация се характеризира с липса на ясен лидер, който да изпълнява ролята на „юнак” – мощна и обединителна фигура, около която обществото да се консолидира. Въпреки че Бойко Борисов успява да задържи лидерската си позиция като най-мощния политически играч, Александров отбеляза, че има сериозни претенденти за тази роля в лицето на президента Румен Радев и Делян Пеевски.

„Президентът Радев успя чрез институционалната си роля да персонализира идеята за лидерството, но пред нас стои въпросът дали обществото ще продължи да се подрежда около Борисов и ГЕРБ, или ще се търси нова мощна фигура”, обясни Александров. Той подчерта, че този процес води до напрежение и сложни политически договаряния както на публичната, така и на непубличната сцена.

Александров също така засегна темата за моралната дисквалификация на модерните западни некорумпирани лидери, които след като влязоха във властта, бързо възпроизведоха корупционни практики. Според него, това поведение ги лишава от моралните основания да претендират за ролята на модернизатори. Особено силно социалният антрополог критикува действията им във връзка с доноса срещу Екатерина Захариева в европейските институции, като ги нарече „поведение на слабаците”.

Александров заключи, че сегашната политическа ситуация е изключително сложна, като няма ясни „добри” участници в конфликтите. Това е особено видно в структурите на ДПС, където трудно може да се направи разграничение между положителни и отрицателни фигури. Според него, тази политическа среда води до деморализация и отчуждаване на обществото, което може да доведе до сериозно оттегляне от публичния живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари