Гюнер Тахир: Пеевски е свършен

0
Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там
Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там Снимка: ДПС

Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там

Политическите динамики в ДПС приличат на подвижни пясъци, където всяко ново политическо събитие води до сериозни промени в партийната структура. Това мнение изрази в интервю за Българското национално радио (БНР) Гюнер Тахир. До 1996 година, когато напуска ДПС, той е част от тясното партийно ръководство, а след това създава Национално движение за права и свободи в опит да предложи алтернатива на етническите турци в България.

Ахмед Доган - „Зевс“ на ДПС

В момента, когато депутатите и членовете на ДПС се събраха в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец, Тахир коментира: „Ахмед Доган както винаги е заел позицията на Зевс и се опитва от Олимп да заеме наистина ролята на почетен председател.“ На тази среща присъства и Рамадан Аталай, който през седмицата обяви, че Доган е препоръчал Движението да не подкрепя предлагания кабинет на ГЕРБ-СДС. Малко след това, Аталай бе изключен от парламентарната група на ДПС.

Тахир изрази скептицизъм относно бъдещата роля на Аталай: „Рамадан Аталай не съм сигурен, че ще стане новият силен човек, но съм сигурен, че е също толкова брутален и нахален колкото Делян Пеевски.“ Той допълни, че Аталай е действал като „вестоносец“ на Доган, а ако ДПС беше нормална партия, подобни процеси не биха се случвали по този начин.

Делян Пеевски и новото ръководство

Гюнер Тахир разкри още, че процесите в ДПС започват от избора на двамата съпредседатели на 24 февруари и преминават през първото заседание на Централния съвет на 8 март, когато Делян Пеевски е дал заповеди на членовете на съвета. Джевдет Чакъров, според Тахир, е прав в едно – ръководителните органи не функционират, няма заседания на парламентарната група и Централния съвет, а решенията се вземат еднолично.

Тахир допълни: „Независимо как се развият събитията, Доган според мен трябва да има едно наум - той ги научи да бъдат такива. Той остави тази партия и самият той да бъдат оградени от клиентелисти.“ Според Тахир, от вчера е задухал нов вятър и „онези кръгове, които седят зад двамата и продължават да са зад сянка, са се намесили и вятърът задуха към Доган.“

Бъдещето на ДПС и Пеевски

„Оттук насетне вече започва обратното броене. Пеевски е свършен, но не веднага.“

Тахир прогнозира, че Делян Пеевски ще бъде съпредседател на ДПС в рамките на до шест, максимум осем месеца. По думите му, няма да има видимо напрежение между Пеевски и Доган, тъй като „тези, които държат Доган, държат и Пеевски.“

Ще разберем кой е надделял по действията на Пеевски, смята още Тахир: Делян Пеевски няма да бъде толкова самоуверен. Ще започне да се съобразява със съпредседателя Джевдет Чакъров. Вече обяви, че няма повече да изключва депутати.“

Според Тахир, утрешното събрание на ДПС ще бъде лакмусът, който ще покаже кои все още са плътно до Пеевски. Тези политически размествания в ДПС ще продължат да бъдат следени внимателно, тъй като те оказват сериозно влияние върху политическата сцена в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари