Гюнер Тахир: 60:40 за Доган

1
Доган буквално подари на Пеевски партията ДПС. И сега се прави на ощипана госпожичка, заяви председателят на НДПС
Доган буквално подари на Пеевски партията ДПС. И сега се прави на ощипана госпожичка, заяви председателят на НДПС Снимка: БГНЕС

Доган буквално подари на Пеевски партията ДПС. И сега се прави на ощипана госпожичка, заяви председателят на НДПС

Бившият заместник-председател на ДПС и настоящ председател на Националното движение за права и свободи, Гюнер Тахир, изрази своите прогнози и анализи за сложната политическа обстановка в Движението за права и свободи пред БНР. Според него ДПС е изправено пред вътрешни сътресения, които могат да доведат до разцепление на партията на предстоящите избори.

Тахир отбеляза, че сегашното разделение в партията е ясно видимо чрез разпределението на силите между двамата водещи фигури – Ахмед Доган и Делян Пеевски. Ако разгледаме последните резултати от парламентарните избори, при които ДПС получи 366 хиляди гласа, съотношението на подкрепата в партията би могло да бъде 60 на 40 в полза на Доган, освен ако Пеевски не реши да "развърже кесията" и да увеличи своето влияние, коментира Тахир.

Нелегитимността на Централното оперативно бюро

Гюнер Тахир изрази съмнения относно легитимността на заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС, проведено наскоро в „Росенец“. Според него не е било възможно да се събере необходимият кворум, поради което решенията, взети на това заседание, не могат да бъдат считани за легитимни. Тахир обясни, че уставът на ДПС изисква квалифицирано мнозинство за провеждането на заседания на съответните органи, а по време на това заседание съотношението на силите е било твърде неравно – 13 гласа за Доган и 11 за Пеевски, което е недостатъчно за валидно заседание.

„За да бъде легитимно заседанието, е нужно съотношението да бъде 16 + 1“, поясни Тахир и добави, че в момента нито Доган, нито Пеевски разполагат с нужното мнозинство, за да проведат легитимни заседания.

Вътрешната борба в ДПС

Гюнер Тахир коментира още, че Ахмед Доган няма възможност да „преподреди къщата си“, тъй като политическото му управление остава непроменено вече 35 години. Според него Доган е подарил партията на Делян Пеевски, като двамата не са се разделили поради принципни различия, а поради финансови причини, оценявани на 100 милиона лева.

Тахир подчерта, че Пеевски твърдо смята ДПС за своя партия и листа, като вярва, че е платил за нея и няма да дължи обяснения на никого. Това създава напрежение между двете групи и е вероятно да доведе до разцепление по време на предстоящите избори.

Изборната битка и ролята на Анкара

Гюнер Тахир прогнозира, че на предстоящите избори двете групи – тази на Доган и тази на Пеевски, ще се опитат взаимно да се блокират в опит да се регистрират като представители на ДПС. Според него въпросът може да стигне до Върховния административен съд (ВАС), където обаче председателят е зависим от Делян Пеевски. Ако изборите се проведат преди ноември, когато изтича мандатът на председателя на ВАС, Тахир смята, че Пеевски ще спечели съдебната битка, но времето играе в полза на Доган.

Регионални проблеми и международно влияние

Според Тахир половината от структурите на ДПС в страната подкрепят Пеевски, а другата половина – Доган. Проблем за Доган са областите Търговище и Хасково, където ще са му нужни силни фигури. Освен това, сред изселниците в Турция Пеевски не е добре познат, въпреки че част от тях искат смяната на Доган.

Интересно е и влиянието на правителството в Анкара върху политическата ситуация в България. Според Тахир, турският президент Реджеп Ердоган не е успял да се справи с Доган през годините, въпреки опитите си чрез други партии. Въпреки това, сегашната неутрална позиция на Анкара може да се окаже от полза за Пеевски, който може да свърши работата, която не успяха да свършат другите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари