Григор Сарийски: Еврозоната ни трябва колкото тумор в мозъка

1
Бюджет 2025 с нереалистичен дефицит, еврозоната - "мираж" за България
Бюджет 2025 с нереалистичен дефицит, еврозоната - "мираж" за България Снимка: БНР

Бюджет 2025 с нереалистичен дефицит, еврозоната - "мираж" за България

Доцент Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) изрази сериозни съмнения относно реалистичността на заложения 3% дефицит в Бюджет 2025. В интервю за Българското национално радио (БНР) той разкри своите опасения за фискалната стабилност на страната и перспективите пред присъединяването ѝ към еврозоната.

Прогнози за значително увеличение на бюджетния дефицит

Сарийски обърна внимание на наскоро обявените прогнози от служебния финансов министър Людмила Петкова. Според тези данни се очаква увеличение на фискалните разходи с около 18 милиарда лева, докато приходите ще нараснат само с около 6 милиарда лева.

"Което означава близо 12 милиарда лева прираст на дефицита. Ако добавим тези 12 милиарда към очакваното за тази година, това означава, че следващата година би трябвало да приключим с около 8,5% или 9% без малко, зависи до каква степен е реалистична прогнозата за БВП, за която също имам съмнение", коментира експертът.

Политическа нестабилност и фискална политика

Доцент Сарийски изрази загриженост относно потенциалното влияние на политическата нестабилност върху фискалната дисциплина. Той прогнозира, че ако следващият парламент бъде фрагментиран, с множество партии, това може да доведе до превръщането на фискалната политика в част от предизборните платформи.

"Ако 51-вият парламент е шарен - със 7-8 партии в него - и знае, че правителството ще е от ден до пладне, ще превърне дори фискалната политика в част от предизборната платформа за следващите избори, които вероятно ще са по Великден", предупреди Сарийски.

Скептицизъм относно присъединяването към еврозоната

Експертът изрази изключително критично мнение относно перспективите за присъединяване на България към еврозоната. "Еврозоната е мираж за България", заяви той, добавяйки метафорично, че тя "ни трябва колкото тумор в мозъка".

Проблеми с приходната част на бюджета

Сарийски подчерта, че съществува сериозен проблем с приходната част на бюджета. "Имаме ерозираща база за приходите в хазната и това не може да донесе устойчиви финанси", обясни той, посочвайки това като ключов фактор за нестабилността на фискалната позиция на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    до 10
    толкова си неграмотен, че даже не можеш да напишеш думата "азиатските" правилно, а се смяташ за умен и мислиш, че безсмилсените ти брътвежи имат някаква тежест, срамота
  • 3
    11
    Бесарабски скункс
    Тук съм,надушихте ме,Кирчо Простото ми дава стотинки да не оставам без доза и да хвалят тоалетната хартия наречена евро. Важно е много България да влезе в свръхзадлъжнялата еврозона за да могат мошениците като Простото, Ококореното Мравояда и Гнома да пипнат резерва във валутния борд и тогава българите яко ще го ДГД :))
  • -4
    10
    РуZZшлямски трол
    Сюргюнски ми плаща жалки стотинки да пиша глупости и да му защитават безмозъчните тъпотии! Важно е балгария да не влиза в богатата еврогейска зона, ами да си стои при азиятските рушлямски клошари! балгарите ДГД! :))
  • 5
    9
    Робърт Холцман
    Между другото откъде мирише толкова гадно ? На бесарабски скункс смърди....
  • 6
    8
    Робърт Холцман
    Аз съм малоумник и не трябва да ми се обръща внимание какво говоря. На глупостите ми могат да се вържат само умствено изостанали ДеБили
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари