Гренландско свлачище разтърси планетата за девет дни

0
Ново проучване подчертава уязвимостта на полярните региони към глобалното затопляне
Ново проучване подчертава уязвимостта на полярните региони към глобалното затопляне Снимка: БТА

Ново проучване подчертава уязвимостта на полярните региони към глобалното затопляне

Климатичните промени предизвикаха безпрецедентно природно явление в Гренландия, което накара Земята да вибрира в продължение на девет дни, според ново проучване на учени от Калифорнийския университет.

Изследователите установиха, че масивно свлачище в източната част на острова е породило гигантско цунами, чиито вълни са се блъскали напред-назад във фиорд, създавайки глобални вибрации, които озадачиха сеизмолозите през септември миналата година.

Докладът разкрива, че около 25 милиона кубически метра скали и лед (еквивалентни на обема на 10 000 олимпийски плувни басейна) са се срутили във фиорда. Това предизвика водна стена, достигаща височина до 200 метра, която постепенно намаля до 110 метра, а след няколко минути - до 7 метра. В следващите дни вълната се редуцира до няколко сантиметра.

Професор Чжунбо Ю от Катедрата по науки за Земята в Калифорнийския университет, водещ автор на изследването, обясни: "Това свлачище и последвалото го цунами са първите по рода си, наблюдавани в Източна Гренландия. Те са пряко следствие от климатичните промени, които водят до изтъняване на ледниците. В този случай, ледникът в подножието на планината вече не е бил в състояние да поддържа скалния масив над него."

Международният екип от учени използва комбинация от цифрови симулации, локални данни и фотографски материал, за да потвърди мащаба на събитието. Според тях, това е едно от най-големите цунамита, наблюдавани в съвременната история.

Докторант Анна Хейнс, съавтор на изследването, добави: "Въпреки че подобни събития са невидими за човешкото око в реално време, последиците им могат да бъдат катастрофални. Това подчертава важността на постоянния мониторинг на полярните региони, които са особено уязвими към въздействието на климатичните промени."

Проучването хвърля светлина върху сложните взаимовръзки между климатичните промени, геоложките процеси и океанската динамика. То подчертава необходимостта от по-нататъшни изследвания в тази област с оглед на потенциалните рискове за крайбрежните общности в полярните региони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари