Градският шум увеличава риска от инфаркт при младите хора

1
Проучвания доказват, че шумната градска среда може да влоши здравето на сърцето
Проучвания доказват, че шумната градска среда може да влоши здравето на сърцето

Проучвания доказват, че шумната градска среда може да влоши здравето на сърцето

Шумът в жилищните квартали може значително да увеличи риска от инфаркт, сочат резултатите от две нови проучвания, цитирани от ЮПИ. Изследванията подчертават, че здравето на сърцето както преди, така и след инфаркт може да бъде силно повлияно от нивото на шума в района, където живеят хората.

Първото изследване разкрива, че хора под 50-годишна възраст са изложени на по-голям риск от инфаркт, ако живеят в шумни райони. Второто проучване показва, че за тези, които вече са преживели инфаркт, шумът може да утежни тяхното състояние и да доведе до повторни сърдечни проблеми.

„Тези открития представляват едни от първите доказателства, че излагането на шум може да влияе негативно върху здравето на сърдечносъдовата система“, заявява Мариан Зелер, водещ автор на второто проучване и учен в Университета в Бургундия, Франция.

Двете изследвания бяха представени на годишната среща на Европейското дружество по кардиология, която се проведе в Лондон.

Градският шум – включително от строителни обекти, автомобили и масови събирания – може да се превърне в хроничен източник на стрес за жителите на градовете. А както е добре известно, стресът е сериозен рисков фактор за сърдечното здраве.

Лекари от Бремен, Германия, под ръководството на д-р Хатим Кърнъс, са оценили въздействието на шума върху здравето на сърцето в един жилищен квартал. В изследването са включени 430 души на възраст под 50 години, всички приети в болница поради инфаркт. Екипът установил, че хората с рискови фактори като диабет или пушене са по-уязвими към сърдечен удар, ако живеят в шумна среда. Според учените излагането на шум трябва да бъде включено в списъка на рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания.

Второто изследване, ръководено от Мариан Зелер, се съсредоточава върху състоянието на хората, които вече са преживели инфаркт. Проучването обхваща 864 души във Франция, като тяхното здраве е проследявано в продължение на една година. Резултатите показват, че при всяко увеличаване на нивата на шума през нощта с 10 децибела, рискът от повторен сърдечносъдов инцидент се повишава с 25 процента.

Дори след отчитането на други фактори като замърсяване на въздуха и социално-икономически статус, връзката между шума и сърдечните проблеми остава значима, подчертават изследователите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до 1
    Никой не ги забранява, иска се просто да спазват правилата! Толкова ли е сложно да се проумее и изпълнява?!?
  • 2
    1
    Общински съвет Русе
    В Русе гонят и забраняват безшумни и екологични превизни средства като велосипеди и тротинетки, а моторите се дънят денонощно по всички улици и сред блоковете съвсем безнаказано.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Лойд Остин
    До 7 Бесарабският лайнояд мартинчо мирише на лайна защото му срах в устата хо хо хо
  • Някой бесарабски хуйолап
    Мухльо(№6), ИзСраел са терористична държава в която на власт е куролап нетаняху,който скоро ще е в една клетка с куросмук...
  • Аман от прости хейтъри в Русе
    Ивелин Занев е рядко ерудиран мъж, който е чудесен баща на 3 деца. Сам е постигнал всяка стъпка в кариерата си и дънките,...
  • Учуден бесарабски гей
    Слава на народа на Ливан! Нека победата озари пътя на ливанците! п.с. Защо ли от бесарабския куросмук (5 и 6) се носия...
  • селянин
    Пичове, не се сърдете, ама мястото си е истинска кочина. Отделно, построяването на игрище, ще привлече само наркомани и...