Горица Кожарева започва срещи за състава на новия служебен кабинет

0
Горица Кожарева започва срещи за състава на новия служебен кабинет
Горица Кожарева започва срещи за състава на новия служебен кабинет Видео: NOVA

Новият премиер има девет дни да представи своя кабинет

Горица Кожарева, новият служебен премиер на България, започва днес срещи с потенциалните кандидати за министри в своя кабинет. Тя има на разположение девет дни, за да представи на президента Румен Радев окончателния състав на правителството си, което трябва да бъде готово до 19 август.

След срещата си с държавния глава в петък, Кожарева обяви, че започва спешни консултации, целящи формирането на ефективен и балансиран кабинет. Въпреки това, информацията за точните места и хора, с които ще се проведат тези срещи, остава ограничена.

Ако структурата на служебния кабинет "Главчев" бъде запазена, ще бъдат необходими 19 министри. Остава въпросът колко от тях ще поемат и допълнителни функции като вицепремиери – решение, което ще бъде взето от Кожарева в процеса на консултациите.

Очаква се съставът на новия служебен кабинет да включва както опитни кадри, така и нови лица. Втората група трябва да бъде съставена от експерти, като се спекулира, че това може да включва някои от настоящите заместник-служебни министри.

Няколко членове на кабинета "Главчев" вече изразиха готовност да останат на постовете си, ако бъдат поканени от новия премиер. Сред тях са министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът на културата Найден Тодоров.

Едно от ключовите министерства, което със сигурност ще търси нов ръководител, е Министерството на външните работи, след като досегашният министър Димитър Главчев вече заема поста на премиер. Важно е да се намери нов министър, тъй като България трябва спешно да номинира свой представител за Европейската комисия и да осигури значим ресор за страната.

Неясно остава дали Калин Стоянов ще остане на поста си като министър на вътрешните работи. В петък Горица Кожарева отказа да коментира дали ще го задържи на позицията му, въпреки че Стоянов вече изрази желание да продължи работата си. В същия ден от най-големия синдикат в МВР се обърнаха към новия премиер с молба да избере рационално и отговорно нов министър на вътрешните работи, който да успее да осигури спокойствие и реформи в системата.

С наближаването на крайния срок за съставяне на кабинета, очакванията на обществеността се увеличават. Въпросът кои ще бъдат новите лица в служебния кабинет и как ще се разпределят ключовите постове остава отворен, но отговорите вероятно ще станат ясни в следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Песимист
    Не бързай Кожарева,ако не ти е даден списък,това ще стане в най скоро време...
  • 0
    1
    Счетоводство ГЕРБ.
    Счетоводителката на Бойко започва с изчисленията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари