Горица Грънчарова е на финалната права за съставяне на служебен кабинет

0
Новият състав на служебното правителство трябва да бъде представен на президента до 19 август
Новият състав на служебното правителство трябва да бъде представен на президента до 19 август Снимка: БГНЕС

Новият състав на служебното правителство трябва да бъде представен на президента до 19 август

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева е изправена пред финалния срок за съставяне на своя кабинет, който трябва да бъде представен пред президента в понеделник, 19 август. Това е важен етап в подготовката на предстоящите избори, насрочени за 20 октомври, които новото служебно правителство ще трябва да организира.

Грънчарова разполагаше със седмица, за да проведе разговори и да направи своя избор за министри, които ще съставят новото служебно правителство. Ключовата задача на този кабинет ще бъде да осигури честни и свободни избори, като за целта правителството трябва да положи клетва пред Народното събрание до 20 август.

До момента, по неофициална информация, няколко от министрите в досегашния служебен кабинет са получили покана да останат на постовете си. Финансовият министър Людмила Петкова е сред тях и се очаква да запази както поста си, така и позицията на вицепремиер. Други министри, като този на правосъдието Мария Павлова и земеделският министър Георги Тахов, също вероятно ще продължат да изпълняват своите функции в новото правителство.

Въпреки това, не всички настоящи министри ще бъдат част от кабинета на Грънчарова. Вътрешният министър Калин Стоянов, например, не е получил покана да остане на поста си. Вместо това, други министри, като енергийният Владимир Малинов и икономическият Петко Николов, са изразили готовност да продължат своята работа, ако им бъде предложено.

Списъкът с министри, които вероятно ще останат в служебното правителство на Грънчарова, включва още отбранителния министър Атанас Запрянов, транспортния министър Георги Гвоздейков, културния министър Найден Тодоров, образователния министър Галин Цоков и здравния министър Галя Кондева. Иван Кондов пък най-вероятно ще поеме поста на служебен министър на външните работи, който досега беше заеман от Димитър Главчев.

Сред новите предложения е и Даниела Везиева, която в миналото заемаше поста на министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев. Тя заяви, че е отворена за покана от Грънчарова, но това зависи от условията, които ще ѝ бъдат предложени.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов също е провел разговори с бъдещия премиер, но оставането му на поста ще зависи от редица фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари