Глобата за хвърлен фас на улицата в Русе става 50 лева

2

Досега глобата е била два лева

Община Русе подготвя нови, значително по-строги санкции за нарушителите, които замърсяват градската среда. Глобите за хвърлени фасове или опаковки ще бъдат увеличени десетократно, като досегашната санкция не е променяна в продължение на десет години.

От 2 лева, глобата за хвърляне на фас или боклук на улицата ще нарасне на 50 лева. „Решихме, че тази сума е прекалено малка и не действа възпиращо, затова направихме корекция“, обясни пред БНТ Йордан Джамбазов от Инспектората по обществен ред и сигурност към община Русе.

Гражданите често неглижират проблема, като дори пред журналистите открито признават за липсата на подходящи места за изхвърляне на боклук. Един от запитаните жители споделя: „Предполагам, че ще загася цигарата си в чашка от кафе, която е забита в пейката.“

Много русенци са недоволни от състоянието на града. „Навсякъде е мръсно. Младите не се страхуват от нищо, хвърлят боклуци отвсякъде. Постоянно обвиняваме общината, че не почиства, но ние самите сме тези, които трябва да пазим чистотата“, коментира друга жителка.

Нарушителите често са агресивни, когато биват санкционирани от общинските контрольори. „Не осъзнават постъпката си, държат се арогантно. Вярваме, че по-високите глоби ще имат възпиращ ефект, защото когато се бръкнеш в джоба, ситуацията се променя“, смята Йордан Джамбазов.

Новите мерки ще бъдат подкрепени от смесени екипи от служители на Комунални и охранителни служби (КООРС) и „Екология“, които ще осъществяват засилени проверки. Освен това, мобилни камери ще следят за нарушения в крайните квартали на Русе.

„При нужда ще създадем нови екипи и ще въведем дежурства. Важното е гражданското съзнание да заработи,“ заяви проф. Любомир Владимиров, директор на дирекция „Екология и транспорт“ към община Русе.

Очаква се по-строгите санкции да влязат в сила след месец, след като бъдат одобрени от общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Анонимен
    Малко е.
  • 3
    5
    Pyce
    Общинските трябва да се активизират и да почнат да глобяват: *пресичане на червено; *пресичане не на пешеходна пътека; *боклуци по улиците и извън контейнерите; *завземане на пътното платно от търговци, пешеходци, МПС (пазар Сан Стефано - търговци на зеленчуци )!!!
  • 6
    4
    Бенедикт
    Прави ми впечатление, че Общината само налага глоби и повишава приходите си. Не ми прави впечатление обаче, това да се отразява на добруването на гражданите. Да не стане на финала гражданите под формата на протест пред Общината да започнат и те да искат от вас да си свършите работата и да ви ГЛОБЯТ за вашето безхаберие! Иначе идеята е хубава. 50 лв е нормално за подобно нещо. Въпросът е после как ще се харчат събраните пари. Щото аз нещо подобрения не виждам след увеличението на данък сграда, такса смет, данък МПС и заплатата на кмета и общинарите. Дори е по-зле от преди!
  • 5
    3
    Спокоен
    "Nugae", нелепица е законодателна власт не се си говори, консултира с изпълнителна такава. Наредба добре, указ добре, закон ако щеш, добре, но как точно в конкретиката ще се случи контрола? Със свидетелски показания на служители на КООРС ли? Да ама това в съда не минава - справка, отменените актове за неносене на маска. Впрочем, така и не намирам информация колко пари са стрували на община Русе тия отменени актове. Аз имам добър познат адвокат, който изобщо не бе доволен, че му прекъснаха "златната мина", като отмениха задължителното носене на маски. По 2..3... дела имаше дневно.
  • 16
    2
    ....
    И кой ще осъществява непрекъснат контрол? Необходимо е видео наблюдение навсякъде. Около училищата е най мръсно! Всеки хвърля където му дойде! А за фасове,да не говорим! Те са със тонове!!! Нищо няма да се промени!!! Българина разбира само ако му се бръсне в джоба и то не с 50 а с 200 лева. Да няма прошка!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари