Гимназията по дървообработване отбеляза патронния си празник

1

Изминалата седмица беше изпълнена със събития, посветени на 163-ата годишнина от рождението на Йосиф Вондрак

Изминалата седмица в гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура в град Русе беше изпълнена със събития, посветени на 163-ата годишнина от рождението на патрона на училището Йосиф Вондрак. Тази значима фигура за българското професионално образование оставя трайни следи в развитието на учебната институция и в целия образователен сектор.

Историята на Йосиф Вондрак – основоположник на професионалното образование в Русе

Йосиф Вондрак е роден на 5 октомври в град Бехине, Чехия. По покана на Министерството на народната просвета, той пристига в България през 1889 година, заедно с група свои колеги, за да създадат Държавната учебна занаятчийница в Княжево. От 1895 година до 1915 година Вондрак е директор на Държавното средно столарско училище в град Русе. В този период той активно работи за развитието на професионалното образование в страната, като оставя значим принос за изграждането на съвременната база на училището.

Умира в Русе, а неговият гроб се намира в католическото гробище в Парка на възрожденците. В негова чест училището носи неговото име, а неговото наследство се почита и до днес.

Седмица, посветена на патрона

През изминалата седмица гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура организира поредица от събития, за да отбележи както живота и делото на Йосиф Вондрак, така и Международния ден на учителя.

На 1 октомври, по време на часа на класа, новоприетите ученици от осмите класове се запознаха с важни моменти от живота на Йосиф Вондрак и изгледаха презентация за историята на гимназията. Специалната програма имаше за цел не само да ги запознае с патрона на училището, но и да им предаде усещането за гордост и традиции.

На 3 октомври беше открита изложбата „Нашето училище твори“, в която учители-специалисти и ученици от различни специалности представиха съвместни проекти. Експонатите, изложени по главната улица на Русе, привлякоха вниманието на минувачите и предизвикаха голям интерес. Изложбата демонстрира както креативността на младите хора, така и високото ниво на професионалната подготовка в гимназията.

Среща на поколенията

Седмицата продължи със „среща на поколенията“, която събра в училищната библиотека "Йосиф Вондрак" настоящи учители и новопостъпили колеги. Седем нови учители се присъединиха към екипа на гимназията, а дългогодишните педагози, сред които и възпитаници на същото училище, споделиха интересни истории и моменти от професионалния си път. Директорът на гимназията, госпожа Даниела Дойнова, подари на младите учители паметен знак като символ на новото им начало и им пожела успешна реализация.

В петък, 5 октомври, учениците поднесоха цветя на Паметника за професионалното образование, отдавайки почит на Йосиф Вондрак и на всички, които са допринесли за развитието на професионалното образование в България.

Нови придобивки и празнично настроение

Още едно значимо събитие в седмицата на Вондрак беше откриването на нов кът за отдих на втория етаж на училището. Това пространство е специално създадено за учениците, които ще могат да го ползват по време на междучасията. В знак на признателност към своите преподаватели, учениците ги поздравиха с картичка, изработена за Международния ден на учителя, и със сувенири, изработени на 3D принтер.

Празничната седмица завърши с много усмивки, балони и торта, които подчертаха радостното настроение сред учителите и служителите в гимназията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари