Германия отличи Йенс Столтенберг с висше държавно отличие за принос към НАТО

0
Франк - Валтер Щайнмайер награди Столтенберг с най-високия орден на Германия
Франк - Валтер Щайнмайер награди Столтенберг с най-високия орден на Германия Снимка: АП / БТА

Франк - Валтер Щайнмайер награди Столтенберг с най-високия орден на Германия

Германия отличи Столтенберг с висше държавно отличие за принос към НАТО.

Федералният президент на Германия Франк - Валтер Щайнмайер връчи днес най-високото държавно отличие на страната - Големия кръст на Федералния орден за заслуги, на бившия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг за неговата десетгодишна служба начело на Североатлантическия алианс, предаде ДПА.

Признание за лидерство и отдаденост

По време на официалната церемония в президентската резиденция в Берлин, Щайнмайер изтъкна изключителните качества на норвежкия политик: "Благодаря Ви за десетгодишното изключително ръководство на НАТО. Вие оформихте съюза чрез вашата почтеност, ясния ви политически анализ и вашата лична отдаденост".

Германският държавен глава подчерта приноса на Столтенберг за укрепването на алианса в контекста на нарастващите предизвикателства, свързани с Русия, отбелязвайки, че под негово ръководство НАТО е станал по-силен и обединен от всякога.

Германия - стратегически партньор на НАТО

В отговор, Йенс Столтенберг, който приключи мандата си на 1 октомври 2023 година, изрази благодарност към Германия за последователната ѝ подкрепа към алианса, определяйки страната като "котва на стабилността" в Европа.

Военна церемония и бъдещи планове

Програмата на Столтенберг в Берлин включва и военна церемония, организирана от министъра на отбраната Борис Писториус.

Очакванията са бившият министър-председател на Норвегия да поеме председателството на престижната Мюнхенска конференция по сигурността - ежегоден международен форум за обсъждане на въпроси, свързани с отбраната и международните отношения.

На поста генерален секретар на НАТО Столтенберг бе наследен от бившия министър-председател на Нидерландия Марк Рюте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Българин
    Тези ковчези да взимат бидоня с тях и да си направят една мъжка стоножка! Бих им се изходил на мутрите педалски!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари