Марк Рюте поема ръководството на НАТО

1
Бившият нидерландски премиер обещава силен алианс и подкрепа за Украйна
Бившият нидерландски премиер обещава силен алианс и подкрепа за Украйна Снимка: АП / БТА

Бившият нидерландски премиер обещава силен алианс и подкрепа за Украйна

В сърцето на Европа, в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел, се разигра историческа сцена. Дългогодишният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг официално предаде ръководството на организацията на своя наследник - бившия министър-председател на Нидерландия Марк Рюте.

Столтенберг, който управлява алианса цяло десетилетие, сподели пред медиите своите смесени чувства относно напускането на поста. "Трудно е да се разделиш с организация, на която си служил в продължение на 10 години. Работата несъмнено ще ми липсва, но съм уверен, че заедно постигнахме много", сподели той, демонстрирайки както носталгия, така и гордост от постигнатото.

Норвежкият политик не пропусна да отправи топли думи към своя приемник, подчертавайки ключово качество на Рюте - неговата способност да постига консенсус, което според Столтенберг е от изключително значение за ефективното управление на алианса.

От своя страна, Марк Рюте излъчваше ентусиазъм и решителност в началото на новото си предизвикателство. "Нямам търпение да започна работа", заяви той с видимо вълнение. Рюте отдаде дължимото на своя предшественик, признавайки приноса му за укрепването и разширяването на НАТО. "Ще положа всички усилия, за да гарантирам, че НАТО остава силна като скала", обеща новият генерален секретар, очертавайки ясно своята визия за бъдещето на алианса.

Рюте подчерта, че основната мисия на НАТО остава непроменена - защитата на гражданите и ценностите на страните-членки. Той очерта три ключови приоритета за своя мандат:

  1. Подкрепа за Украйна в борбата ѝ за запазване на суверенитета.
  2. Увеличаване на разходите за отбрана сред страните-членки.
  3. Разширяване на партньорствата на НАТО, включително с държави от Далечния изток.

Предвид предстоящите президентски избори в Съединените американски щати, журналистите не пропуснаха да попитат Рюте за очакванията му относно бъдещото сътрудничество със САЩ. С дипломатичен тон той отговори, че познава добре и двамата кандидати и е готов да работи конструктивно с победителя, независимо кой ще бъде той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари