ГЕРБ измисли как да протака отстраняването на Антон Славчев

0
Антикорупционната комисия в окото на политическата буря
Антикорупционната комисия в окото на политическата буря Снимка: Христо Касабов / БТА

Въпроси за Вълка, Магнитски и "Авиоотряд 28" доминират изслушването

Антикорупционната комисия в Народното събрание стана арена на политически сблъсък при обсъждането на освобождаването на Антон Славчев от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Депутатите от ГЕРБ успяха да отложат дебата, използвайки тактика на протакане, отбеляза вестник СЕГА.

Славчев, който не е бил официално избран за председател, а е поел поста след оставката на Сотир Цацаров, се оказа в центъра на вниманието по време на представянето на шестмесечните доклади на КПК и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Лена Бориславова от "Продължаваме Промяната" (ПП) повдигна въпроси относно разследванията срещу Владислав Горанов и Делян Пеевски, санкционирани по закона "Магнитски", както и за случая с кредита на Румен Гайтански от Българската банка за развитие (ББР). Славчев отговори уклончиво, позовавайки се на следствената тайна.

Бранимир Балачев от ГЕРБ насочи вниманието към проверките срещу Лена Бориславова, Кирил Петков и Асен Василев, докато Хамид Хамид, близък до Делян Пеевски, повдигна въпроси за множество случаи, свързани с ПП и "Демократична България" (ДБ).

Искането за освобождаването на Славчев, подписано от 84 депутати от ПП-ДБ, "Възраждане" и части от "Българско възраждане за отечеството" (БВО), се основава на обвинения в системно неизпълнение на задълженията, липса на прозрачност и неотговаряне на депутатски въпроси.

Славчев, чийто мандат е изтекъл, се оказва в сложна ситуация, тъй като освобождаването му от парламента би могло да повлияе на евентуална кандидатура за главен прокурор. Междувременно, Делян Пеевски обвини Славчев в обвързаност с президента Румен Радев и бизнесмена Иво Прокопиев, твърдейки, че искането за оставката му е свързано с конкурса за прокурор в Софийската градска прокуратура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари