Георги Рачев: Температурите падат под 10 градуса

1
На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги вали в понеделник
На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги вали в понеделник

На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги вали в понеделник

Септември стартира с рекордни жеги, но предстои захлаждане.

Началото на септември се отличава с температури, надвишаващи обичайните стойности с цели 4,5 градуса, но климатичните условия скоро ще се променят. Според климатолога Георги Рачев, това е най-топлото лято, откакто се води статистика, а 2023 вероятно ще се окаже и най-топлата година, според данни от Световната метеорологична организация и системата за наблюдение „Коперник“.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV, проф. Рачев сподели, че въпреки предишните прогнози за топло и слънчево време за първия учебен ден, метеорологичните условия вече са по-различни. „Много трудно е да правиш прогнози за период от 10-12 дни, особено за месец септември“, подчерта той. Според него, на 16 септември, когато първокласниците тръгват на училище, времето ще е хладно, но валежи няма да има. В София и Плевен се очаква сутрешната температура да бъде под 10 градуса, а през деня максималната ще достигне около 21-22 градуса, което ще се усеща като по-хладно време в сравнение с последните горещини.

Професорът добави, че още в неделя температурите в столицата ще паднат под 10 градуса, а максималната ще достигне едва 17. В Пловдив обаче ще бъде малко по-топло, с максимални температури около 20 градуса. „Започва една седмица с по-хладно време, но в третото десетдневие на месеца ще стане малко по-топло“, отбеляза климатологът.

Също така той напомни, че на 22 септември ще настъпи астрономическата есен, въпреки че климатично ще останем между двата сезона – с „едното краче в лятото, а с другото в есента“, както се изрази.

Климатологът сподели и за преминаването на студен фронт над Гърция, който е предизвикал червен код за опасно време. Очакват се значителни валежи в региона. Проф. Рачев уточни, че валежите ще засегнат и Западна България, като по-късно утре ще обхванат Източна България, а в Западните Балкани се очакват интензивни дъждове.

Днес трябваше да вали в София, но до момента валежите са ограничени основно в Кюстендил. Това показва, че центърът на ниското атмосферно налягане се движи бавно. Колкото по-бързо се изнесе, толкова по-малко валежи ще има“, обясни проф. Рачев, допълвайки, че тези дъждове едва ли ще имат значително въздействие върху проблема с безводието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари