Георги Рачев: След 3 септември времето остава доста смутно

3
Захлаждането в България носи обилни валежи по Черноморието
Захлаждането в България носи обилни валежи по Черноморието Снимка: БГНЕС

Захлаждането в България носи обилни валежи по Черноморието

От няколко дни в България се наблюдава леко захлаждане, което обаче остава сравнително слабо. Днес, според прогнозата, валежи се очакват над почти цялата страна, като особено засегнато ще бъде Черноморското крайбрежие. Това съобщи климатологът професор Георги Рачев в предаването „Тази сутрин“, въпреки че в момента се намира на хиляди километри от страната ни.

Професор Рачев в момента пътува с круизен кораб с дължина от 333 метра през Северно море, като се насочва към Шотландия и Исландия. От борда на кораба той споделя, че в района, където се намира, времето започва да захладнява. „Тук започва да захладнява. В Исландия ни очаква мрачно и дъждовно време“, отбеляза климатологът.

Проливни валежи над България

Климатологът съобщи, че валежите в България днес ще бъдат значителни, особено по Черноморското крайбрежие. На някои места, валежите могат да надхвърлят 100 литра на квадратен метър. Тази валежна зона ще остане активна до неделя, като времето ще остане нестабилно и през следващата седмица, особено в следобедните часове след 3 септември.

Особено интензивни валежи се очакват край Калиакра и Тюленово, където до неделя може да паднат между 50 и 80 литра на квадратен метър. Тези количества дъжд са значими и ще допринесат за преодоляване на засушаването, което обхвана голяма част от страната през последните седмици.

Повишение на температурите от неделя

Въпреки настоящите проливни валежи и захлаждането, от неделя се очаква температурите в страната отново да започнат да се повишават. Според прогнозата на професор Рачев, температурите ще се движат между 27 и 31 градуса, като това ще донесе известно облекчение след дъждовния период.

Тази промяна във времето ще бъде особено забележима след продължителния период на сухо време и засушаване, което предизвика тревога сред земеделските производители и населението в много части на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари