Георги Рачев: Очакват ни тропични нощи

0
В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец, каза климатологът
В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец, каза климатологът Снимка: bTV

В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец, каза климатологът

През последните дни България се сблъска с поредица от тропични нощи, когато температурите не падат под 20 градуса. Според климатолога проф. Георги Рачев, тези условия ще се задържат до края на уикенда. В предаването "Тази сутрин" той отбеляза, че „и вчера, и днес сутринта половин България отбелязва тропични нощи. Температурите не паднаха. Така ще бъде и в събота, и в неделя“. Въпреки това, климатологът подчерта, че тези нощи не се съпровождат от екстремни горещини като тези през юли месец, когато температурите надхвърляха 40 градуса.

"В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец.“

Очакванията са, че природата ще предложи известно облекчение от понеделник до сряда. По думите на проф. Рачев, „във вторник в София температурата ще бъде около 29 градуса. След това отново бавно ще се увеличава, не само у нас, но и на Балканите“. Това ще донесе кратка глътка свеж въздух за жителите на страната, макар и само временно.

Според прогнозите, ниското атмосферно налягане и промените в височината на въздушната маса ще доведат до образуването на дъждовни облаци, но валежите ще бъдат незначителни и на изолирани места. „Но това са отделни петънца, които не могат да компенсират сушата, която ще продължи поне до края на месеца“, добавя климатологът.

Циклон, приближаващ се към България, ще доведе до леко понижение на температурите в понеделник и вторник. Спадът ще бъде около 7 градуса, но дори и тогава температурите ще останат по-високи от обичайните за сезона. В сряда, например, максималната температура в София ще достигне 30 градуса. Специално за Дунавската равнина, температурите ще останат високи и там ще се усеща по-малко от това временно облекчение.

Обилни валежи обаче няма да има, подчертава проф. Рачев. „Не се очаква да вали много. Преди месец говорихме, че някои места имат режим на водата. В Югозападна България ще има малко валежи, а в източните части на страната въобще няма да вали“, сподели той, потвърждавайки продължаващата суша.

От неделя следобед се увеличава вероятността за краткотрайни валежи и гръмотевици в някои части на страната. Въпреки това, валежите ще бъдат недостатъчни за съществено овлажняване на почвата.

По отношение на времето по Черноморието, проф. Рачев отбеляза, че времето във Варна и Бургас ще остане приятно, но предупреди за опасностите от мъртво вълнение. „Движението в морето става страшно заради мъртвото вълнение. Трябва да се плува успоредно на брега в такива случаи“, съветва климатологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари