Георги Проданов: В ДПС има символна война

1
Доган е символ и този символ трябва да бъде отнет, заяви политологът
Доган е символ и този символ трябва да бъде отнет, заяви политологът Видео: NOVA

Доган е символ и този символ трябва да бъде отнет, заяви политологът

Регистрацията на новата формация "ДПС - Ново начало" за предстоящите избори предизвика сериозни дебати и разгорещени коментари в политическите среди. В предаването "Здравей, България" по NOVA журналистът Илхан Андай и политолозите професор Румяна Коларова, Мехмед Мехмед и Георги Проданов анализираха настоящата ситуация в ДПС, като обърнаха внимание на възникналите конфликти и потенциалните им последици.

Разделението в ДПС: Доган срещу Пеевски

Професор Румяна Коларова подчерта важността на въпроса доколко лидерът на ДПС Ахмет Доган е способен да създаде мнозинство, което да се противопостави на влиянието на Делян Пеевски. Според Коларова, конфликтът между двамата е неизбежен поради решението на Пеевски да заеме по-активна и публична роля в партията. "Сблъсъкът се дължи на това, че Пеевски реши да бъде фронтмен," заяви тя, поставяйки акцент върху личностната конфронтация между двамата.

От своя страна, политологът Мехмед Мехмед изрази мнение, че въпреки акцента върху личните отношения в конфликта, този аспект не е от решаващо значение за избирателите. Той подчерта, че докато ДПС съществува, етническият елемент ще остане водеща сила в партията и сред избирателите ѝ.

Влиянието на етническия модел

Журналистът Илхан Андай, позовавайки се на дългогодишния си опит, подчерта, че "цялата система на ДПС работеше, за да се запази етническия модел". Тази система е в основата на политическата идентичност на ДПС, като партията продължава да играе ключова роля в опазването на етническия мир в страната. Андай също така коментира и връзките между ДПС и президента Румен Радев, като отбеляза, че стратегията на Радев е насочена към обединяване на левицата без Корнелия Нинова и разчитане на подкрепата на Ахмет Доган в бъдещи политически проекти.

Политическа симбиоза или разделение?

Политологът Георги Проданов изрази мнение, че разделянето на Доган и Пеевски като отделни политически субекти е грешка. "Да говорим отделно за Доган и Пеевски е нещо, което не трябва да се случва," заяви той, като допълни, че конфликтът между двамата е символен и ще определи бъдещето на ДПС. Според него, резултатите от изборите ще покажат кой от двамата ще запази мястото си в парламента и каква ще бъде бъдещата политическа карта на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари