Георги Лозанов: Има риск ДПС - Доган да не влезе в парламента

2
Българската политика е на ръба на фарса
Българската политика е на ръба на фарса Снимка: БТА / Архив

Българската политика е на ръба на фарса

Медийният експерт Георги Лозанов изрази тревога относно състоянието на българската политическа сцена и предстоящите избори в интервю за Българското национално радио. Той очерта редица предизвикателства пред демокрацията в страната и потенциални рискове за геополитическата ориентация на България.

Лозанов подчерта цикличността в политическия дискурс, която води до обезценяване на посланията на политиците. "Всяка политика, когато е повтаряема, се превръща във фарс. Ние сме горе-долу в това положение. Политиците викат по един и същи начин: 'Пожар!', това се повтаря и това от само себе си го обезценява. Тези политици стават жертва на собствената си цикличност", заяви експертът.

Според Лозанов, България се намира в "хибридно общество с елементи на демокрация", което прави предстоящите избори особено важни в контекста на геополитическата ситуация. Той изрази опасения за потенциален завой на страната към изток, който може да се случи постепенно чрез приемането на редица закони.

Медийният експерт посочи влиянието на руската пропаганда като фактор, който е успял да настрои много гласоподаватели срещу Запада. Той определи това като "нонсенс", но подчерта, че създава натиск върху евроатлантическите партии.

Лозанов коментира и процесите в Движението за права и свободи (ДПС), като изрази мнение, че има риск формацията, свързвана с Ахмед Доган, да не влезе в следващия парламент. Той подчерта ролята на Делян Пеевски като "добър оператор на вот" и прогнозира, че той ще осигури място в парламента за своята фракция.

Относно коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), Лозанов посочи необходимостта от силен имиджов ход, за да активират отново гражданския вот. Той отбеляза формирането на две нови "червени линии" в политиката, персонифицирани от Делян Пеевски и Костадин Костадинов.

Експертът изрази надежда, че все повече хора ще осъзнаят важността на демокрацията и ще отидат да гласуват, подтикнати от дискусиите в социалните мрежи и интернет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари