Георги Гвоздейков: Намаляването на скоростта по магистралите е добра идея

0
Един от елементите да се намали броят на жертвите от катастрофи е дигитализация на воденето на целия учебен процес
Един от елементите да се намали броят на жертвите от катастрофи е дигитализация на воденето на целия учебен процес Снимка: Министерство на транспорта

Един от елементите да се намали броят на жертвите от катастрофи е дигитализация на воденето на целия учебен процес

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви в предаването „Референдум“ по БНТ, че предложението за намаляване на максималната скорост по магистралите от 140 км/ч на 130 км/ч е стъпка в правилната посока. Според него това намаляване няма да повлияе на времето за пътуване от София до Бургас, но ще допринесе за по-равномерно движение по магистралите.

„Намаляването на скоростта с 10 км няма да попречи по никакъв начин на тези, които са тръгнали от София към Бургас, тъй като ще стигнат по едно и също време“, отбеляза Гвоздейков. „Дори напротив, ако скоростта е по-ниска, този трафик по магистралата, с различна амплитуда на скоростта, ще бъде изравнен.“

Влиянието на скоростта върху катастрофите

Председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова също подчерта значението на скоростта за безопасността на пътищата. Тя посочи, че макар скоростта да не е директна причина за пътнотранспортните произшествия, тя е основен фактор за тежките последствия от тях.

Скоростта винаги е причина за катастрофи“, заяви Крумова. „При по-ниска скорост е по-вероятно да има по-малки последствия.“

Проблемите с инфраструктурата

Малина Крумова обърна внимание и на проблемите с пътната инфраструктура в България. Според нея, около половината от пътищата са с проблеми по настилката, а знаците и маркировката не са на необходимото ниво. Тя подчерта необходимостта от целенасочено внимание и финансови средства за корекция на тези проблеми.

„Инфраструктурата подвежда водачите, не е съобразена с условията, това е проблем и трябва да бъде коригирано“, каза Крумова. „Около половината пътища са с проблеми по настилката, знаците не са на необходимото ниво, има пътища, които нямат маркировка.“

Дигитализация на учебния процес за шофьорски курсове

Георги Гвоздейков представи и предложения за промени в шофьорските курсове, които включват дигитализация на целия учебен процес. Според него, воденето на историята на учебния процес дигитално ще помогне за намаляване на броя на жертвите от катастрофи.

„Един от елементите да се намали броят на жертвите от катастрофи е дигитализация на воденето на целия учебен процес - историята на учебния процес да се води дигитално,“ посочи Гвоздейков.

Предизвикателства и заплахи при предложените промени

По време на среща с инструктори, на която бяха обсъдени тези предложения, Георги Гвоздейков съобщи за заплахи, че може да му бъде поискана оставката. Въпреки това, той заяви, че не се страхува за своето място и е готов да работи за подобряване на пътната безопасност.

„Аз не се страхувам за моето място в Министерски съвет и не съм дошъл в Министерски съвет и като министър на транспорта, за да правя кариера, а да свърша някаква работа,“ заяви Гвоздейков.

Статистиката за младите водачи

Гвоздейков посочи, че през 2023 година 951 водачи със стаж до две години са участвали в 918 тежки пътнотранспортни произшествия, което представлява 13,13 % от общия им дял. Той подчерта, че предложените реформи са насочени към намаляване на тези тревожни статистики.

„Предложените от транспортното ведомство реформи са в правилната посока, за да се намали тази статистика“, заключи Гвоздейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Иван
    На майка ти дупката тъпа.наври се пак там изрод недоносен
  • 4
    2
    Загробски
    Гвоздейков!Виждал ли си цивилни агенти в САЩ,които проследяват разпространението на наркотици,как действуват в отбор по няколко коли.В България повече загиват от катастрофи отколкото от наркотици.Затова трябват неподкупни ченгета с камери и посттерминали за: Превишена скорост,неспазване на предимство,знаци,маркировки,неправилно спиране и изпреварване,засичане,подпиране,пресвяткане с фарове и клаксони,тъмни стъкла,фалшиви инвалидни стикери,неправилно престояване и изпреварване,заплахи на пътя и всичко останало от което следва смърт и оскатяване.
  • 5
    1
    ПОСЛЕДНО
    НА МАГИСТРАЛАТА СЪС 140 или 130 ? Обнародвано ли е? ДВ брой ,кой?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари