Георги Господинов получи престижен френски орден за литература

0
Посланик Мейер сравни българския писател с Пруст и Рембо
Посланик Мейер сравни българския писател с Пруст и Рембо Снимка: Facebook

Посланик Мейер сравни българския писател с Пруст и Рембо

Българският писател Георги Господинов получи поредно международно признание, след като бе удостоен с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер. Церемонията по връчването се състоя в Резиденцията на Франция в София, където френският посланик Жоел Мейер връчи отличието от името на френската министърка на културата Рашида Дати.

За наградата

Орденът представлява специално признание за творци с изключителен принос в областта на изкуството и литературата, както и за тяхната роля в разпространението на културното влияние на Франция в световен мащаб.

Международно признание

Творчеството на Георги Господинов е преведено на повече от двадесет и пет езика, като френските преводи са дело на Мари Врина Николов, професор по български език и литература във Франция. Първият му роман "Естествен роман" от 1999 година поставя началото на впечатляващата му популярност сред френската читателска аудитория.

По време на церемонията посланик Мейер отбеляза: "Литературният му стил понякога е сравняван с големи френски автори като Марсел Пруст и Артюр Рембо. Други негови творби, като '"Физика на тъгата'"и "Времеубежище" предизвикват въодушевление сред френските читатели, които виждат в тях път към Европа в нейната цялост и многообразие, както и покана да се обърнат към богатото литературно и художествено наследство на Централна и Източна Европа. В този смисъл името му се вписва в големия литературен атлас на бележитите писатели от този регион - от Иво Андрич до Милан Кундера, минавайки през Михаил Себастиан и Данило Киш."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари