Гърция алармира ЕС за високите цените на тока на Балканите

1
Мицотакис към фон дер Лайен: Нужен е по-строг контрол на енергийния пазар
Мицотакис към фон дер Лайен: Нужен е по-строг контрол на енергийния пазар Снимка: AP / БТА

Мицотакис към фон дер Лайен: Нужен е по-строг контрол на енергийния пазар

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи спешен призив към Европейската комисия за предприемане на мерки срещу рязкото покачване на цените на електроенергията в региона. В писмо до председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, разпространено от "Файненшъл таймс" и цитирано от гръцкото икономическо издание "Икономикос тахидромос", Мицотакис изрази загриженост относно увеличението на цените от 60 на 130 евро за мегаватчас през август.

Премиерът на Гърция призова фон дер Лайен да използва втория си мандат за развитие на по-голям трансграничен капацитет, който да предотврати подобни ценови скокове в бъдеще. Сред факторите, довели до драстичното поскъпване в Гърция, Унгария и Румъния, Мицотакис посочи горещото време, прекъсванията в производството на електроенергия и слабите валежи, които са причинили изпразване на язовирите, захранващи водноелектрическите централи.

Особено внимание в писмото е отделено на влиянието на руските удари върху украинската инфраструктура. Според Мицотакис, тези атаки са допринесли значително за повече от двукратното увеличение на цената на електрическата енергия в Югоизточна Европа през това лято, разкривайки уязвимите места в енергийните пазари на Европейския съюз.

Гръцкият премиер подчерта драстичната промяна в енергийния статус на Украйна. От нетен износител на електроенергия, Киев се е превърнал във вносител на значителни количества от съседните страни-членки на Европейския съюз. Позовавайки се на данни от ExPro Electricity, Мицотакис отбеляза, че след интензивните руски бомбардировки през първата половина на 2024 година, Украйна е увеличила вноса си на електроенергия почти шест пъти в сравнение с 2023 година. "Това е още един разход, който унищожителната война на Русия налага на нашите икономики", пише гръцкият премиер.

В писмото си Мицотакис настоява за въвеждането на по-строг надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия – дори и за експертите".

Коментирайки ситуацията, представител на гръцкото правителство, цитиран от "Икономикос тахидромос", заяви: "Имаме усещането, че съществува мини енергийна криза, за която никой не говори".

Този призив на гръцкия премиер подчертава нарастващата загриженост относно енергийната стабилност в региона и необходимостта от координирани действия на европейско ниво за справяне с предизвикателствата в енергийния сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Dimitar
    Истината е че догодина като ни пуснат на свободния пазар и ни ще ревем от цените на тока.
  • 4
    2
    Мухахахахаха
    Напоследък такива новини идват от Русия,че евроГейските подлоги пикаят газ нонстоп - ами да ги накарат да пикаят в някоя тръба и готово,няма криза мухахахахахахахахахахахахахахахахаха
  • 4
    1
    ...
    Газ от Раша по тънки цени нещете, атомни централи от Росатом по тънки цени с тънък уран отработен извозен обратно нещете. Ами вървете да го духате на ЕС, защото евтин ток за никого няма да има на балканите. Освен за Сърбите
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари