Френският премиер подава оставка

0
Неочакван резултат на френските избори води до оставка на премиера
Неочакван резултат на френските избори води до оставка на премиера Снимка: AFP

Неочакван резултат на френските избори води до оставка на премиера

Френският министър-председател Габриел Атал заяви в неделя, че ще подаде оставката си на президента Еманюел Макрон в понеделник сутринта, след неочаквания изборен резултат от втория тур на парламентарните избори във Франция. Това изявление идва на фона на прогнозите, показващи изненадваща победа на лявата коалиция "Нов народен фронт" (NFP) над крайнодясната партия "Национално обединение" (RN).

"Ще предам оставката си на президента Макрон утре сутринта", заяви Атал пред журналисти, цитиран от France 24. Той добави, че е готов да остане на поста си "докато дългът изисква", с оглед на предстоящите Олимпийски игри в Париж, които ще започнат след три седмици.

Според прогнозните резултати, лявата коалиция "Нов народен фронт" се очаква да спечели между 172 и 215 места в парламента, докато центристкият алианс "Ансамбъл" на президента Макрон е на второ място със 150 до 180 депутати. Крайнодясната партия "Национално обединение" на Марин Льо Пен неочаквано се нарежда на трето място със 120 до 152 места.

Този резултат създава ситуация на т.нар. "висящ парламент", тъй като нито една от партиите не е получила достатъчно места за абсолютно мнозинство. Това може да доведе до седмици на преговори за определяне на новия министър-председател и състава на правителството.

Жан-Люк Меланшон, чиято партия "Непокорена Франция" е част от лявата коалиция NFP, определи резултатите като "огромно облекчение за мнозинството от хората в нашата страна". Той призова за бързо формиране на ново правителство, което да отговори на очакванията на избирателите за социална и екологична промяна.

От своя страна, Оливие Фор от Социалистическата партия, която също е част от NFP, заяви: "Трябва да възстановим страната на ясна основа и Новият народен фронт трябва да поеме водещата роля в тази нова глава от нашата история". Фор подчерта, че не трябва да има "коалиция на противоположностите", която да се гради върху политиките на Макрон.

Реакцията на крайнодясната партия "Национално обединение" беше по-остра. Йордан Барделла, президент на RN, който първоначално се надяваше да бъде ясният избор за премиер, заяви: "Франция е хвърлена в ръцете на крайната левица" и осъди това, което нарече "съюз на безчестието". Барделла обвини Макрон, че "тласка Франция към несигурност и нестабилност".

Офисът на президента Макрон съобщи, че той ще "изчака", преди да предприеме стъпки за формиране на ново правителство. Това решение подчертава сложността на политическата ситуация и необходимостта от внимателно обмисляне на следващите ходове.

Изборните резултати отразяват нарастващото недоволство сред френските избиратели от центристките политики на Макрон и желанието за по-радикална промяна. Лявата коалиция успя да мобилизира подкрепа с обещания за по-високи социални разходи, екологични реформи и по-справедливо данъчно облагане.

Междувременно, в отвъдморската територия Нова Каледония, про-независимият кандидат от коренното население Канак, Емануел Тжибау, спечели място във френския парламент срещу лоялистки кандидат. Това е първият про-независим кандидат, спечелил място в Националното събрание от 1986 година насам, което допълнително усложнява политическата картина във Франция.

Окончателните резултати от втория тур на изборите се очакват късно в неделя или рано в понеделник. Предстоят седмици на интензивни преговори и политически маневри, които ще определят бъдещето на френската политика и управление.

Тези избори бележат повратна точка във френската политика, поставяйки под въпрос традиционното разделение между леви и десни и отваряйки вратата за нови политически конфигурации. Предизвикателството пред политическите лидери сега е да намерят начин за ефективно управление в условията на фрагментиран парламент, като същевременно отговорят на нарастващото обществено недоволство и желание за промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари