Франция дава на Украйна изтребители Mirage 2000

1
Модернизирани самолети с най-ново въоръжение ще подсилят украинската отбрана
Модернизирани самолети с най-ново въоръжение ще подсилят украинската отбрана

Модернизирани самолети с най-ново въоръжение ще подсилят украинската отбрана

Франция планира да предостави на Украйна изтребители Mirage 2000 в началото на 2025 година, според информация, споделена от френския министър на отбраната Себастиян Лекорню. Това решение бележи значителна стъпка в подкрепата на западните съюзници за Украйна в продължаващия конфликт.

Ключови аспекти на дарението

  • Времева рамка: Доставката на изтребителите е планирана за периода януари-март 2025 година.
  • Оборудване: Самолетите ще бъдат снабдени с най-съвременно въоръжение от типа "въздух-земя" и системи за радиоелектронна борба.
  • Подготовка: В момента тече обучение на украински пилоти и технически персонал, което се очаква да приключи до края на текущата година.

Детайли за Mirage 2000

Mirage 2000 е изтребител от четвърто поколение, който е на въоръжение от 1985 година. Въпреки че производството му вече е преустановено, този модел все още се използва активно не само във Франция, но и в редица страни от Азия, Европа и Латинска Америка.

  • Модернизация: В края на 90-те години моделът преминава през значителна модернизация.
  • Възможности: Изтребителят се отличава с усъвършенстван радар за засичане на цели и е специализиран за прихващане на свръхзвукови обекти на големи височини.
  • Универсалност: Освен въздушни операции, Mirage 2000 може да изпълнява и наземни удари, използвайки ракети "въздух-земя" като Storm Shadow и Scalp.

Сравнение с други изтребители

Експертите оценяват Mirage 2000 като конкурентоспособен спрямо други съвременни изтребители:

  • Срещу F-16: При симулирано въздушно сражение, проведено от Тайван през 2023 година, Mirage 2000 показа превъзходство над F-16 в схема 4 срещу 4.
  • Реален боен опит: Известен е случай от 2000 година, когато гръцки Mirage успешно е свалил турски F-16 над Егейско море.

Контекст на военната помощ за Украйна

Дарението на Mirage 2000 от Франция се вписва в по-широката картина на западната военна помощ за Украйна:

  • Нидерландия: Наскоро страната започна доставката на обещаните 24 изтребителя F-16 за Украйна.
  • Други страни: Очаква се през следващата година Украйна да получи допълнително около 20 F-16 от различни държави, включително Белгия и Норвегия.

Предоставянето на изтребители Mirage 2000 от Франция бележи значителна стъпка в подкрепата за Украйна. Тези самолети, с техните модерни възможности и доказана ефективност, имат потенциала да окажат съществено влияние върху въздушните операции в конфликта. Остава да се види как тяхното включване ще повлияе на баланса на силите в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    До 8
    Пишколап,заминавай за Торецк,руснаците май го превзеха докато ужким им горял петролния терминал хахаха
  • 2
    9
    До 5
    Браво,бръкна с боксова ръкавица отзад на бесарабския хомосексуалист укропитек,така го заби че чак си забрави опорките и сега сам се опитва да се похвали хахаха
  • -2
    8
    До 1
    Отивай в Крим да гасиш петролния терминал на ушанките,вместо да лаеш глупости,че втори ден гори.
  • -2
    7
    До 4
    Изкефи ме,бръкна с боксова ръкавица в задниците на копейките!След тази новина,кардиологията ще се напълни с късопишковци...
  • 0
    6
    До 4-ти
    За да повръщаш,преживно.о.о...... МУХУУУУУУЛЛЛЛЛЛ. ТАКЪВ. БОЛГАРСКИЕ И РОССИЯНИ ВПЕРЕД МОЛДЦЬI. Атака на фашистки и окупантами ...ОГОН Смерть Фашизъм Свобода народи. НАШЕ ДЕЛО ПРАВО Е.... УРРРААААА. УРРРААААА. УРРРРААААА ..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари