Фолклор и обичаи събраха хърцоите в село Кацелово

5

Драгомир Драганов: Съборът обединява традиции и култура

В село Кацелово се проведе 13-ото издание на традиционния „Събор на хърцоите“, което събра 17 певчески групи и 6 индивидуални изпълнители от 14 населени места в Северна България. Това събитие, организирано за пръв път през 2009 година от тогавашния кмет на Община Две могили Драгомир Драганов, който днес е областен управител на Русе, се утвърди като един от най-колоритните и значими празници на българския фолклор.

Драгомир Драганов, който даде официалния старт на тазгодишното събитие, изрази своята благодарност към участниците и организаторите. В своето обръщение той подчерта значението на подобни инициативи за съхраняването и популяризирането на българското културно наследство. „През годините това мероприятие се превърна в един колоритен и невероятен празник, който популяризира ценното ни фолклорно богатство, стимулирайки неговото развитие в днешни дни. Благодаря Ви, че съхранявате българските традиции и дух и вече толкова години ги възраждате и поднасяте с такова почитание и уважение пред обществеността“, каза той пред присъстващите.

Според областния управител, събития като „Съборът на хърцоите“ са изключително важни за предаването на фолклорните традиции на младите поколения, които могат да открият красотата и богатството на българските народни песни и танци. Той увери, че ще продължи да подкрепя подобни инициативи в региона, които играят ключова роля за съхраняването на нематериалното културно наследство на България и Европа.

Особено вълнуващо бе и участието на местното народно читалище „Н. ѝ. Вапцаров 1902 г.“, чийто председател Емилия Тодорова получи почетна грамота от Драганов за изключителния ѝ принос в съхраняването и предаването на българщината. Грамота бе връчена и на групата за автентичен фолклор към читалището, които се представиха с изпълнения на традиционни хърцойски песни и обичаи.

Съборът предложи на гостите разнообразие от автентични хърцойски обичаи, сред които „Джамал“, вадене на квас, подхвърляне на новородено и рязане на „брадата“ на житото. Кулминацията на празника бе кацеловската сватба, представена с оригинални хърцойски елементи, което накара присъстващите да се потопят в атмосферата на миналото.

Събитието завърши с курбан – рибена чорба по местна рецепта, приготвена за всички гости, и водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Диян от Русенската света митрополия.

Кацелово е известно не само с уникалните си обичаи, но и с автентичните носии на над 200 години, които продължават да бъдат част от местния фолклор. Съхраняването на тези традиции е от изключително значение за хърцойската общност, която се смята за една от най-старите етнографски групи в Североизточна България.

„Съборът на хърцоите“ се провежда под патронажа на кмета на община Две могили, който в своето поздравително послание изрази надеждата, че традициите и богатото културно наследство на хърцоите ще продължат да радват жителите и гостите на региона и в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Ожа
    Кацелово е известно с двамата глупаци-дългите и уникално глупави ,некъпани близнаци
  • 6
    2
    някакава
    вярно е ,че хърцоите са най-прстите хора около Русе,но са и злобни и завистливи.Да се внимава с такива колеги,началници и др.
  • 6
    1
    Хърцои / ръцои
    ... Името им ( хърцои / 'ърцои / ръцои ) започва да бъде тълкувано от околното население като „прост, глупав; глупак“ – от рум. ръцои (răţoi, raţă) „патица, патка, паток“, респ. рум. ratoo „селянин“... ***************** https://balgarskaetnografia.com/grupi-i-obshtosti/etnografski-grupi/hartsoi.html
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари