Събор на хърцоите

0
Събитието ще се проведе в салона на читалището в село Кацелово
Събитието ще се проведе в салона на читалището в село Кацелово Снимка: Областна администрация - Русе / Архив

Събитието ще се проведе в салона на читалището в село Кацелово

Областният управител на Русе Драгомир Драганов ще открие тринадесетия традиционен „Събор на хърцоите“, който ще се проведе тази събота, 10 август, в село Кацелово. Събитието, което се организира под патронажа на кмета на Две могили Божидар Борисов, ще започне в 09:00 часа с празнична литургия.

Тази година участие са заявили шест индивидуални изпълнители и седемнадесет певчески групи от четиринадесет населени места в Северна България. Съборът, който започна през 2009 година, когато Драганов беше кмет на община Две могили, се превърна в значимо събитие за региона.

Село Кацелово е известно с автентичните си носии, които са на повече от 200 години и се използват от изпълнителите на автентичен фолклор. Местните жители също са запазили хърцойския диалект, предаван от поколения. Хърцоите са смятани за най-старата етнографска група в Североизточна България, разположени предимно в районите около Бяла и Русе, както и в някои части на Търновско и Разградско. Културните им и езикови характеристики са близки до тези на капанците, техни съседи на север.

Организатор на събитието е местното читалище „Н. Й. Вапцаров – 1902“, като мероприятието ще се проведе в салона на културната институция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари