Финландия засилва отбраната за сметка на социалните разходи

1
Правителството пренасочва средства към НАТО и националната сигурност
Правителството пренасочва средства към НАТО и националната сигурност

Правителството пренасочва средства към НАТО и националната сигурност

Финландия подготвя значително увеличение на разходите за отбрана и сигурност през 2025 г., като част от усилията си да засили ролята си в НАТО. В същото време правителството планира да намали социалните разходи, за да ограничи растящия бюджетен дефицит, съобщи "Ройтерс".

Кабинетът на премиера Петери Орпо въведе редица трудови реформи и орязване на социалните помощи, което доведе до масови стачки от страна на синдикатите през март и април.

Финландската икономика изпадна в рецесия от миналата година, предизвикана от високите лихвени проценти и негативните ефекти от руската инвазия в Украйна. Правителството подчертава необходимостта от реформи, насочени към повишаване на производителността и намаляване на дефицита.

Според последните данни, държавните разходи през 2025 г. ще нараснат до 88,8 милиарда евро, в сравнение с прогнозираните 88 милиарда евро за текущата година. Очаква се бюджетният дефицит да намалее до 12,2 милиарда евро спрямо 12,7 милиарда евро, прогнозирани за 2024 г., съобщи министърът на финансите Рика Пура.

Правителството също така предвижда увеличение на разходите за отбрана с 488 милиона евро, достигайки общо 6,5 милиарда евро, основно заради покупката на нови изтребители. Допълнително, разходите, свързани с членството на Финландия в НАТО, към което страната се присъедини миналата година, ще се увеличат с 67 милиона евро спрямо настоящата година.

Допълнително, ще бъдат отпуснати повече средства за граничната и полицейската служба.

„В този период ние влагаме много ресурси и усилия, за да осигурим сигурността на нашите граждани и на нашата родина“, заяви премиерът Петери Орпо.

Откакто дясната коалиция на Орпо встъпи в длъжност миналата година, тя наложи строги икономически мерки и увеличения на данъците, с цел да постигне балансиране на бюджета с 9 милиарда евро до 2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Мухахахахаха
    Тоест по малко социални разходи за повече вноски към лайНАТО - тавариш Тръмп трябва да е много доволен как извози пуделчета като Финландия с "руската заплаха" на която може да се върже само безмозъчен ДеБил-ПеПеруга
  • 0
    4
    Учуден
    Изключително весела новина,финските алкохолици щели да си орязват разходите за борба с алкохолизма,за да се бранели от Русия. На Русия не и пука за вас бе,алкохолици,нищо че дежурния бесарабски лайнояд пак е изтропал някаква тотална глупост с коментар 2.И без това се мъкнете в Русия всеки ден за да си купувате евтината водка щото иначе не можете да си позволите собствената Финландия хахахаха
  • 1
    3
    Зимната война
    Съветските ВВС първо бомбардират жилищните квартали на Хелзинки, Ханко, Котка, Лахти и Виборг в опит да деморализира финския народ, а едва след това започват бомбардировките над финските промшилени центрове и транспортни възли.
  • 2
    2
    Учуден
    А има ли избор Финландия, с подобни съседи-"освободители"?!?! Не се знае кога ще им щукне да "освобождават" други съседи след Украйна
  • 0
    1
    Az
    Започна се източването и на тази държава.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари