ФБР: Крукс е стрелял осем пъти по Доналд Тръмп

0
Кристофър Рей разкрива детайли за стрелбата в Пенсилвания
Кристофър Рей разкрива детайли за стрелбата в Пенсилвания Снимка: АП / БТА

Кристофър Рей разкрива детайли за стрелбата в Пенсилвания

Федералното бюро за разследване (ФБР) обещава да направи всичко възможно, за да разкрие всички обстоятелства около опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп. Това заяви директорът на ФБР, Кристофър Рей, пред Конгреса на Съединените американски щати, по време на изслушване, предаде Асошиейтед прес.

По време на своето показание пред комисията по правосъдие на Камарата на представителите, Рей направи най-подробното си изявление до момента относно стрелбата, която се случи на 13 юли в щата Пенсилвания. Той подчерта, че агенцията ще използва всички налични средства за разследването на инцидента. Инцидентът вкара ФБР в поредния политически водовъртеж, след като се разбра, че нападателят, 20-годишният Томас Матю Крукс, е извършил най-сериозния опит за убийство на президент или кандидат за президент от времето на Роналд Рейгън през 1981 година.

„От известно време казвам, че живеем в среда на повишени заплахи и по трагичен начин опитът за убийство в окръг Бътлър е още един пример – особено гнусен и показен, за това, за което говорих,“ каза Рей.

Изслушването в Камарата на представителите беше планирано още преди инцидента като част от редовния контрол на комисията по правосъдие над дейността на ФБР и Министерството на правосъдието. Въпреки че Кристофър Рей бе назначен от самия Тръмп, по време на изслушването той често среща антагонистични въпроси от страна на членовете на ръководената от републиканците комисия. Това отразява продължаващото недоволство от разследването на ФБР относно възможните връзки между Русия и предизборната кампания през 2016 година.

До този момент ФБР успяваше да избегне същата степен на критика, която бе насочена към Сикрет сървис след пропуските в сигурността, предшестващи стрелбата. В отговор на тези критики, директорката на службата, Кимбърли Чийтъл, подаде оставка.

Конгресмените изразиха скептицизъм към оценката на ФБР, че Крукс не е оставил след себе си явен идеологически мотив за своите действия. ФБР съобщи, че разследва стрелбата, при която загина един участник в митинга, а двама бяха тежко ранени, като акт на вътрешен тероризъм и опит за убийство.

От кампанията на Доналд Тръмп заявиха, че бившият президент се чувства „добре“ след стрелбата, като самият Тръмп посочи, че инцидентът е засегнал горната част на дясното му ухо.

Миналата седмица Кристофър Рей и други високопоставени служители по сигурността информираха членовете на Конгреса на закрито заседание, като разкриха, че Крукс е имал на телефона си снимки на Тръмп, на президента демократ Джо Байдън и на други официални представители. Той също така е търсил информация за дати на Националния конгрес на Демократическата партия и изявите на Тръмп.

Официален представител на правоприлагащите органи съобщи пред Асошиейтед прес, че Крукс е пуснал и дрон над мястото на митинга преди събитието, очевидно с цел да огледа предварително територията. Дронът е бил открит в колата на стрелеца.

Попитан дали е вярно, че стрелецът е произвел осем изстрела, Рей отговори, че осем патрона са открити на покрива, където се е намирал стрелецът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари