Фалшиви обяви за работа в чужбина заливат социалните мрежи

0
Зачестяват случаите на измамени българи с обещания за работа в чужбина, предупреди експертът Ваня Джупанова
Зачестяват случаите на измамени българи с обещания за работа в чужбина, предупреди експертът Ваня Джупанова Снимка: Bulgaria On Air

Зачестяват случаите на измамени българи с обещания за работа в чужбина, предупреди експертът Ваня Джупанова

В последните месеци все повече българи стават жертва на измамни оферти за работа в чужбина. Обявите, които изглеждат твърде примамливи, често предлагат високи заплати и добри условия, но в крайна сметка водят до разочарование и финансови загуби за потърпевшите.

Ваня Джупанова, експерт в "Главната инспекция по труда", заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че хората често се предоверяват на непроверени източници и не правят необходимите проучвания за работодателя. Това, съчетано с липсата на консултации с компетентните институции, води до рискове за трудовите права на гражданите.

Правомощията на "Главната инспекция по труда"

Джупанова обясни, че правомощията на инспекцията са ограничени, когато става въпрос за директно наемане от чуждестранни работодатели. В такива случаи те могат единствено да сезират компетентните органи в съответната държава. За да избегнат измами, експертът препоръчва заминаването в чужбина да се осъществява чрез посредник, предприятие, осигуряващо временна работа, или чрез командироване в рамките на предоставяне на услуги. Всеки от тези методи изисква подписване на писмен документ, който да гарантира правата на работника.

Примамките на работодателите

Според законодателството, работодателите нямат право да изискват предварително заплащане на каквито и да е такси за устрояване на работа в чужбина, включително такси за пътуване или настаняване. Джупанова подчерта, че множество такси, изисквани предварително, често са знак за измама. Особено актуални са тези обяви през летния сезон, когато много хора търсят временна заетост в чужбина.

Експертът предупреждава, че обявите в социалните мрежи, на които хората попадат случайно, крият риск от нарушения на правата им. За да се предпазят, гражданите могат да проверят регистрираните посредници и предприятия на сайта на Агенцията по заетостта.

Съвети за безопасност

"Главната инспекция по труда" съветва всички, които обмислят работа в чужбина, да направят предварителна справка за работодателя и да се информират за институциите, които могат да им помогнат в случай на проблеми. Освен това, Джупанова припомни, че има специален телефон за консултации с българските работници в чужбина - 0035928101747, където те могат да получат необходимата информация и насоки.

Накрая, експертът подчерта, че българските работници не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятни условия спрямо местните работници в дадената държава и посъветва да не се подписват документи, които не са напълно разбрани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари