Евтим Милошев: Туризмът през годината върви рекордно

1
Милошев отказа да съобщи дали е бил поканен от Димитър Главчев да продължи работата си и в следващия служебен кабинет
Милошев отказа да съобщи дали е бил поканен от Димитър Главчев да продължи работата си и в следващия служебен кабинет Видео: bTV

Милошев отказа да съобщи дали е бил поканен от Димитър Главчев да продължи работата си и в следващия служебен кабинет

Годината се оказва рекордна за българския туризъм по отношение на посещения и пътувания към страната. Това разкри в интервю служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Тази неделя“ по bTV. Според него, статистиката отразява изключителен ръст, който не е наблюдаван досега, откакто се води отчетност в този сектор.

Летният сезон - основен стълб на българския туризъм

Летният туристически сезон остава водещ фактор за българската икономика, формирайки около 70% от всички приходи от туризъм в страната. Според Милошев, това не само подчертава важността на сезона за цялостната икономика на България, но и насочва вниманието към необходимостта от добре планирана и организирана стратегия за бъдещето.

Основен проблем, който се наблюдава през този туристически сезон, е липсата на достатъчно работна ръка. Преди началото на летния сезон беше отчетена нуждата от около 27 000 работници, което затрудняваше нормалното функциониране на туристическите обекти и съоръжения. Това доведе до дискусии и планиране на дългосрочни концепции и програми за осигуряване на необходимия брой квалифицирани служители за бъдещите сезони.

Гаранции за хотелиерите и потребителите

В интервюто си Милошев успокои хотелиерите, че няма да има проблеми с нотификацията от Европейската комисия, която ще позволи изплащането на компенсациите заради високите цени на електроенергията през последните месеци. Според него, предвидените 245 милиона лева са вече налични във фонда за енергийна сигурност и ще бъдат изплатени своевременно.

Освен това, министърът информира, че има единомислие по отношение на създаването на гаранционен фонд, който ще осигури компенсации за крайния потребител в случай на неплатежоспособност на туроператора. Законопроектът по този въпрос вече е на етап обществено обсъждане и се очаква да предложи по-голяма сигурност както за потребителите, така и за туроператорите.

Политически въпроси и бъдещето на туризма

На въпрос дали е бил поканен от Димитър Главчев да продължи работата си и в следващия служебен кабинет, Милошев отказа да коментира. Той подчерта, че фокусът му остава върху завършването на текущите инициативи и проекти, свързани с развитието на туризма в България.

В заключение, Милошев отбеляза, че секторът продължава да играе важна роля в българската икономика и че са необходими целенасочени усилия за преодоляване на предизвикателствата пред индустрията. Туризмът в България се развива с бързи темпове, но за да бъде устойчив в бъдеще, са нужни иновации, по-добро управление на човешките ресурси и постоянен диалог между правителството и бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари