Евростат: България има най-ниския държавен дълг в ЕС

0
Гърция продължава да бъде страната с най-високо съотношение на дълга
Гърция продължава да бъде страната с най-високо съотношение на дълга Снимка: Dunavmost / Архив

Гърция продължава да бъде страната с най-високо съотношение на дълга

Европейската статистическа служба Евростат публикува най-новите данни за съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) в страните от Европейския съюз за второто тримесечие на 2024 година. Според официалната статистика, България заема челната позиция с най-нисък показател от 22,1 на сто.

Водещи икономики в дълговата статистика

В петицата на държавите с най-благоприятни показатели след България се нареждат:

  • Естония с 23,8 на сто
  • Люксембург с 26,8 на сто
  • Швеция с 31,6 на сто
  • Дания с 33,7 на сто

Тревожни данни за южните икономики

На другия полюс, страните с най-високо съотношение на държавния дълг към БВП са:

  • Гърция - 163,6 на сто
  • Италия - 137 на сто
  • Франция - 112,2 на сто
  • Белгия - 108 на сто
  • Испания - 105,3 на сто

Динамика в еврозоната

За еврозоната като цяло се наблюдава леко повишение на съотношението брутен държавен дълг към БВП - от 87,8 на сто в края на първото тримесечие до 88,1 на сто във второто тримесечие на 2024 година. За целия Европейски съюз показателят бележи ръст от 81,3 на сто до 81,5 на сто.

Значителни промени в отделните държави

Финландия регистрира най-голямо повишение с 5,2 процентни пункта, следвана от Естония с 4,7 процентни пункта. Латвия и Полша отбелязват еднакво повишение от 4,1 процентни пункта.

От друга страна, най-съществено понижение постига Кипър с минус 10 процентни пункта, следван от Гърция с минус 8,9 процентни пункта и Португалия с минус 8,1 процентни пункта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Българин
    Новината е поднесена със заглавие като за ДеБилни алкохолици като тоя малоумник на 1. Бърза справка показва,че България е натрупала рекордните 43,6 милиарда евро дълг - данните са на Форбс, Инвестор.бг и който и друг сайт за финансови новини си изберете. Новината всъщност показва рекордната задлъжнялост на европейските страни,принос за която има и помощта за бандеронацисткия режим в клоаката УСрайна
  • -4
    1
    daskal
    Е, това май е една добра новина за нас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари