Европол разби схема за фалшиви банкноти в 18 държави, включително и България

2
Престъпниците са използвали т.нар. "филмови пари"
Престъпниците са използвали т.нар. "филмови пари"

Престъпниците са използвали т.нар. "филмови пари"

Правоприлагащата агенция на Европейския съюз - Европол, съобщи за успешно приключила международна полицейска операция, в която са иззети банкноти с номинална стойност надхвърляща 14 милиона евро. Акцията е проведена едновременно в 18 държави, включително България.

Специфики на иззетите фалшификати

Според информацията от Европол, преобладаващата част от конфискуваните банкноти представляват така наречените "филмови пари" - репродукции със сходна форма и цвят като истинските банкноти. Въпреки наличието на задължителен текст върху тях, указващ че са фалшиви, престъпниците са ги използвали като истинска валута, пренебрегвайки тези обозначения.

Мащаб на операцията

В международната акция са участвали полицейски служители от Испания, Португалия и Австрия, като операцията е обхванала територията на Австрия, България, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Съединените американски щати.

Резултати от акцията

При проведените обиски са иззети 174 пратки с фалшива валута, като най-голям е броят на банкнотите от 50 евро, следвани от тези от 20 евро. Сред конфискуваната валута са открити също щатски долари и британски лири. В резултат на операцията са започнати 144 нови полицейски разследвания срещу престъпните мрежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари