Европейската електромобилна индустрия се реди на опашка за литий от Сърбия

0
ЕС и автомобилните гиганти инвестират в добива, въпреки екологичните рискове
ЕС и автомобилните гиганти инвестират в добива, въпреки екологичните рискове

ЕС и автомобилните гиганти инвестират в добива, въпреки екологичните рискове

Европейската електромобилна индустрия проявява нарастващ интерес към лития, добиван в Сърбия, въпреки че проектът за експлоатация в долината Ядар поражда значителни екологични притеснения сред местното население. Под управлението на Rio Tinto, този проект представлява най-голямата литиева мина в Европа с потенциал за годишно производство на около 58 000 тона литиев карбонат – количество, което би могло да захрани над един милион електромобили.

През последните години Европейският съюз (ЕС) търси начини да намали зависимостта си от външни доставчици на стратегически суровини като лития. Сключените споразумения за доставка със страни като Сърбия са част от усилията за постигане на самодостатъчност в производството на батерии и електромобилни компоненти – ключов елемент за енергийния преход на континента.

Въпреки протестите и екологичните страхове, сръбското правителство възстанови лиценза на Rio Tinto, като това решение отвори пътя за възобновяване на проекта. Това стана след подписването на меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия, който подчертава стратегическата важност на лития за европейската електромобилна индустрия.

Интересът на европейските автомобилни производители като Mercedes Benz и Stellantis към проекта се потвърждава от подписаните договори за намерение за инвестиране в мината в Сърбия. Това свидетелства за нарастващата роля на Сърбия в електромобилния сектор на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    123
    Литият за тях, а къра, прахоляка, мизерията, унищожената безвъзвратно природа си е изцяло за нас. Това положение ми напомня, когато западноевропейските държави, жадно са грабили колониите си за ресурси, скъпоценни метали и не на последно място ЖИВА СИЛА. И за това те сега са добре, а тези, нямали навремето колонии и роби да ги захранват са зле. ЕС е един грабител на генетичен материал, на роби и на ресурси. Парите са за тях, мизерията и болестите за нас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари