Евробарометър: Българите са най-критични към съдебната система в ЕС

1
Тревожни тенденции в нагласите към българската съдебна система
Тревожни тенденции в нагласите към българската съдебна система Снимка: Асен Игнатов

Тревожни тенденции в нагласите към българската съдебна система

Ново проучване на Евробарометър, проведено през февруари 2024 година, разкрива тревожни нагласи на българите към тяхната съдебна система. В сравнение с данните от януари 2023 година, обществените възприятия са се влошили, като показват сериозни предизвикателства пред правосъдието в България.

Негативните оценки преобладават

Проучването разкрива, че значителна част от българите оценяват независимостта на съдилищата и съдиите като много лоша или доста лоша.

  • Много лошо: 34% от анкетираните считат независимостта на съдебната система за много лоша.
  • Доста лошо: 31% от респондентите дават оценка доста лоша.
  • Общо взето добра: Само 22% от участниците в проучването смятат, че съдебната система е общо взето добра.
  • Много добра: Едва 2% от българите оценяват съдилищата и съдиите като много добри.

Българите по-критични от средното за ЕС

В сравнение с останалите страни в Европейския съюз, българите са значително по-критични към своята съдебна система. Докато средно в ЕС процентът на хората, които дават положителна оценка, е почти два пъти по-висок, тези, които смятат съдебната система за много добра, са пет пъти повече.

Причини за негативните оценки

Изследването идентифицира основните причини за отрицателните възприятия:

  • Политическа намеса: 62% от българите вярват, че намесата и натискът от страна на управляващите и политиците подкопават независимостта на съдебната система.
  • Икономически интереси: 56% от анкетираните посочват намесата на икономически или други специфични интереси като основна причина за слабата съдебна система.
  • Нисък статут на съдиите: 40% смятат, че ниският статут на съдиите пречи на тяхната независимост.

Социално-демографски анализ

Проучването също така изследва различията в нагласите според пола, възрастта, образованието и професията на респондентите:

  • Пол: Мъжете (14%) са малко по-склонни от жените (11%) да оценят независимостта на съдилищата и съдиите като "много лоши".
  • Възраст: Младите респонденти са по-склонни да дадат положителна оценка на независимостта на съдилищата и съдиите.
  • Образование: Колкото по-дълго респондентите са останали в образователната система, толкова по-вероятно е да оценят независимостта на съдилищата и съдиите като добра.
  • Професия: Служителите (58%) са най-вероятно да оценят независимостта на съдилищата и съдиите като добри, в сравнение с работниците на ръчен труд (44%).

Проучването на Евробарометър разкрива сериозни проблеми в обществените възприятия за съдебната система в България. Негативните оценки преобладават, като основните причини за това са политическата намеса и икономическите интереси. Тези данни отразяват дълбоките проблеми в съдебната система на страната и изискват спешни реформи за възстановяване на общественото доверие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Путин Хуйло
    Съвсем нормално - румънската циганка Кьовеши разследва някакви кокошкари,а не закача онази дърта чубра фон дер ЛайНен и нейните далавери за много милиарди с Пфайзер и ваксините....
  • 4
    1
    Anton
    Ами то няма сьдебна система,това са армия от гангстери,бандити и мошеници,тя не работи изобщо,не защитава хората..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари