Евгений Кънев: България след ГЕРБ - последни по доходи и първи по корупция

0
Интерсубективната реалност в българските медии според икономиста Евгений Кънев
Интерсубективната реалност в българските медии според икономиста Евгений Кънев Снимка: личен архив

Интерсубективната реалност в българските медии според икономиста Евгений Кънев

В интервю за Българското национално радио (БНР), икономистът Евгений Кънев изрази своите виждания относно състоянието на българските медии и тяхната роля в оформянето на обществените нагласи и възприятия. В предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев", Кънев обсъди понятието "интерсубективна реалност" и начина, по който медиите влияят на обществото.

Интерсубективната реалност: Медиите диктуват дневния ред

Евгений Кънев посочва, че българските медии от доста време насам създават интерсубективна реалност, която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Той отбелязва, че важните теми за медиите са предимно свързани с насилието, битовите проблеми и скандалите, които непрекъснато се генерират в публичното пространство. „В резултат на това се насаждат страхове и чувство за отчаяние и безперспективност у гражданите, което води до усещането, че нищо не може да се промени“, каза Кънев.

Езикът на медиите и чалгаризацията

Кънев обръща внимание и на езика, който се използва в медиите, като го нарича "пошъл". Той подчертава, че това се случва както през говорителите, така и през канените гости, които често проявяват вулгарно отношение към живота на българите. Медиите най-вече се занимават с говорите на чалгаризацията на обществото и техните председатели на партии“, допълни той. Всичко това, според него, води до създаването на интерсубективна реалност, която отдалечава България от европейския дневен ред, дори по културни теми.

Интерсубективната реалност и политическите маневри на ГЕРБ

Евгений Кънев изрази своята теза, че ГЕРБ не са искали да съставят правителство. „Да си припомним, когато ГЕРБ беше първа политическа сила и имаше голямо желание за кабинет, представиха кабинет начело с Габровски, който включваше експертни фигури. След като не успяха, направиха всичко възможно, дори влязоха в преговори с "Промяната". Сега реално преговори нямаше, освен едни срещи в началото и представяне на кабинет със сравнително компрометирани министри, каза Кънев. Той подчертава, че интерсубективната реалност се диктува от начина на поднасяне на публичната информация и отразяването на гледните точки на определени хора, докато други важни гледни точки остават неизказани или изкривени.

Изопачаването на информацията и контролът на медиите

Според Кънев, информацията в медиите често се изопачава, като на едни се дават повече време и платформа, докато на други – не. „На един се дават 10 секунди да каже нещо, а след него 10 човека от другата страна с всякакви голи твърдения, обвинения и обиди го затапват“, обяснява той. Икономистът твърди, че медиите се контролират от регулатори, които Борисов и ДПС не желаят да сменят, като КЗК и Комисията за регулиране на съобщенията. „Така се брани определен начин на говорене“, каза той.

Тезата: "Промяната" са проруски проект

Кънев коментира и обвиненията срещу "Промяната", че са проруски проект. Той посочва, че това е част от интерсубективната реалност, която се създава, за да възкреси евроатлантизма на определени лица. „Отчаяно звучи акцентирането, че "Промяната" помагат на Русия, а в същото време ГЕРБ построиха "Турски поток" и направиха така, че "Лукойл" 15-20 години да не внесе една стотинка данък печалба“, коментира той.

Кой е разказът, който трябва да получи българското общество

Евгений Кънев подчертава, че българското общество трябва да си отговори на няколко важни въпроса: „Докъде доведе управлението на ГЕРБ за 12 години – последни по доходи и първи по корупция? Второ – какъв растеж има на икономиката и какъв ръст на доходите има България за последните три години?“ Според него, въпреки всичко, медиите не отразяват тези въпроси адекватно, което води до изкривена реалност и объркани факти за гражданите.

Интервюто на Евгений Кънев за БНР подчертава значението на медийната роля в създаването на обществените нагласи и възприятия. Той критикува начина, по който медиите поднасят информацията и подчертава, че това води до насаждане на страхове и отчаяние у гражданите. Кънев призовава за по-обективно и справедливо отразяване на важните въпроси, за да може обществото да бъде информирано и да има реална представа за случващото се в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари