Румяна Коларова: ГЕРБ и ПП тръгнаха оттам, откъдето приключиха

0
Има ли шанс за съставяне на редовно правителство в 50-ото Народно събрание?
Има ли шанс за съставяне на редовно правителство в 50-ото Народно събрание? Видео: NOVA

Има ли шанс за съставяне на редовно правителство в 50-ото Народно събрание?

Политическият живот в България е на кръстопът и въпросът за съставянето на редовно правителство в 50-ото Народно събрание е един от най-важните, които предстои да бъдат разрешени. Политологът проф. Румяна Коларова ще даде своя анализ по темата в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Политическата сцена след изборите

След последните парламентарни избори, партиите ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” (ПП) се завърнаха на политическата сцена с непроменени позиции. Според проф. Коларова, основните искания на двете водещи политически сили остават непроменени от преди изборите. ГЕРБ настояват за участие на техни министри в правителството, докато ПП се фокусират върху приемането на определена декларация.

Противоречията в основата на кризата

Проф. Коларова подчертава, че именно тези непримирими искания са в основата на политическата криза, която доведе до невъзможността за ротация на властта. „Както ГЕРБ, така и ПП след изборите тръгнаха оттам, откъдето приключиха преди изборите. Основното искане на ГЕРБ преди ротацията беше да има техни министри, а основното искане на ПП беше да се приеме тази декларация. Убедена съм, че и двете партии не си дават ясна сметка за това. По същество политическият процес в България може да тръгне конструктивно, ако се разреши това противоречие, което направи невъзможна ротацията”, каза Коларова.

Перспективите за бъдещето

Въпросът, който стои пред политиците и обществото, е дали е възможно да се постигне компромис, който да позволи съставянето на редовно правителство. Според проф. Коларова, за да се постигне това, е необходимо да се преодолеят основните противоречия между ГЕРБ и ПП. Тя вярва, че политическият процес в България може да тръгне в конструктивна посока, ако се намери решение на тези различия.

Очакванията от политическите лидери

Очакванията от политическите лидери са да покажат гъвкавост и желание за диалог. Важно е да се постигне консенсус, който да осигури стабилно управление и да предотврати нови предсрочни избори. Проф. Коларова подчертава, че обществото има нужда от стабилност и предвидимост, което може да се постигне само чрез съвместни усилия на политическите партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    птица
    И тази се взе много насериозно - с леля и вуйчо "професори" от комунистически времена, със допусната им подпора във всичко, сега мели напразно и доработва солидна пенсия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари