Есенна изненада: "Циганско лято" нахлува в средата на октомври

0
Петър Янков: Започва продължителен период с повишение на температурите
Петър Янков: Започва продължителен период с повишение на температурите

Петър Янков: Започва продължителен период с повишение на температурите

Жителите и гостите на България ще се сблъскат с разнообразни метеорологични условия през първата половина на октомври, съобщават синоптиците. След кратко захлаждане и студени сутрини, времето ще претърпи значителни промени.

Петър Янков сподели в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR: "От петък започва един продължителен период с повишение на температурите". Той обясни, че географското положение и релефните особености на страната ще допринесат за по-високи сутрешни температури.

Преди очакваното затопляне обаче, жителите на България ще трябва да се подготвят за дъждовен уикенд. Янков предупреди: "След слънчевите дни, които ще бъдат днес и утре някъде до обяд, започва увеличение на облачността и събота, и неделя дъждовете ще бъдат често явление както у нас, така и в нашите южни съседи, специално в Гърция и Турция".

За планиращите почивка сред природата, синоптикът посъветва да се подготвят за валежи. В събота най-интензивни валежи се очакват в западните и източните части на България. Температурите ще варират между 20 и 28 градуса по Черноморието, но дъждът ще е постоянен спътник през целия ден.

Планинските региони също ще усетят промяната във времето. Янков прогнозира: "В събота следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг в планините и над 2300 метра ще има една снежна покривка в рамките на 3 до 5 сантиметра, най-много в Рила". Той препоръча на туристите да се екипират с топли дрехи, тъй като температурите в планините ще бъдат значително по-ниски - около 5-6 градуса над 2300 метра и 14 градуса над 1500 метра.

Неделята няма да донесе подобрение, с продължаващи валежи в цялата страна, особено в южните и източните региони. Пътуващите от Гърция трябва да очакват мокри пътни настилки. Температурите ще продължат да падат, достигайки 2-3 градуса над 2300 метра и между 9 и 12 градуса над 1500 метра.

Добрата новина идва от следващия петък, когато се очаква връщане на приятното време. Янков прогнозира продължителен период на слънчево време и високи температури, който ще се задържи до края на по-следващата седмица.

Преди това обаче, в понеделник ще приключат валежите, вторник ще донесе разкъсана облачност, а сряда и четвъртък отново ще има превалявания, предимно от дъжд, с температури между 18 и 24 градуса.

От петък следващата седмица ще настъпи период, който синоптикът описва като "циганско лято": "Ще живеем от петък следващата седмица едно такова циганско лято, когато утрините са по-хладни с температури между 3 и 8 градуса, когато връхната дреха е необходим аксесоар и през деня температурите да достигат 24-29 градуса".

Янков предупреди и за силни ветрове в планините през почивните дни, които могат да затруднят любителите на екстремни спортове като делта- и парапланеризъм.

В сравнение с други европейски градове, София се очаква да бъде сравнително топла в неделя с 18 градуса, докато в Белград ще бъде 16 градуса. Най-високи температури се прогнозират за Атина. Западна Европа ще се сблъска с облачно и дъждовно време, съпроводено със силни ветрове.

Синоптикът завърши с препоръка към пътуващите към централна Европа: "Тези облачни системи ще достигат до централните части на Европа и Алпите, но през почивните дни в сърцето на Европа - Париж ще е около 17-18 градуса, чадър и яке ще бъдат необходими".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари