ЕНП: ЕС трябва да преразгледа забраната за двигатели с вътрешно горене

0
Опасения за работни места и достъпност на автомобилите подхранват дебата по темата
Опасения за работни места и достъпност на автомобилите подхранват дебата по темата Снимка: Асен Игнатов / Архив

Опасения за работни места и достъпност на автомобилите подхранват дебата по темата

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата политическа група в Европейския съюз, призова за преразглеждане на плана за ефективна забрана на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 година. Това предупреждение идва на фона на нарастващата криза в автомобилната индустрия на континента.

Според изявление на ЕНП, цитирано от агенция Блумбърг, съществуващият план крие риск от прекомерно оскъпяване на шофирането и преместване на работни места от автомобилния сектор в Китай. Въпреки че групата не призовава директно за отлагане на забраната, тя настоява за възприемане на "технологично неутрален" подход. Този термин обикновено се тълкува като създаване на регулации, които да включват електронни горива (е-fuels) и други алтернативи на пълната електрификация.

Йенс Гизеке, депутат от ЕНП, който е играл ключова роля в преговорите по забраната, подчертава: "Трябва да гарантираме, че шофирането остава достъпно за всички, а не само за тези, които могат да си позволят скъпи електрически автомобили".

Европейската комисия планира през 2026 година да направи преглед на напредъка към целта за 2035 година за постепенно преустановяване на продажбите на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Италия обаче настоява този преглед да бъде изтеглен за следващата година. Същевременно, автомобилното лоби на Европейския съюз призовава за "спешни действия" относно планираните ограничения за вредни емисии, които трябва да влязат в сила през 2025 година. Индустрията потенциално е изправена пред заплахата от милиарди евро глоби при неспазване на тези ограничения.

Важно е да се отбележи, че пътният транспорт е единственият сектор, в който емисиите се увеличават от 1990 година насам. Поради тази причина, всяка съществена промяна в правилата може да постави под въпрос по-широките цели на Европейския съюз за постигане на климатична неутралност до 2050 година.

Екологичните организации изразяват мнение, че производителите на автомобили в ЕС, като например Volkswagen, вече изостават с години от китайските компании, които бързо преминават към електрификация. Самата германска компания обмисля затваряне на фабрики за първи път в своята история - ясен знак за сериозността на ситуацията.

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за търговията, заяви пред Европейския парламент: "Ние следим с голямо внимание и загриженост последните развития в автомобилната индустрия в ЕС". Той добави: "Трябва да удвоим усилията си, така че пътят на електрификацията да остане жизнеспособен и широко приет".

За да се направят промени в съществуващите планове, ще е необходимо предложение от Европейската комисия. Комисията вече е дала индикации, че ще разреши изключения за така наречените електронни горива. Тези горива се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид (CO2) и възобновяема електроенергия, което теоретично ги прави с нулеви нетни емисии. Италия от своя страна настоява и биогоривата, произведени от зърнени култури, да бъдат включени в списъка с изключения. Екологичните групи обаче са скептични, твърдейки че тези биогорива никога няма да могат да достигнат същия праг на ефективност.

В Европейския парламент дясноцентристката ЕНП и групите вдясно от нея имат мнозинство, което би могло да подкрепи евентуално смекчаване на правилата. Въпреки това, за да се осъществи подобна промяна, е необходимо съгласието на всичките 27 държави членки на Европейския съюз.

Важно е да се отбележи, че не всички производители на автомобили подкрепят идеята за отлагане на регламента за 2035 година. Някои от тях аргументират, че секторът се нуждае от сигурност, за да може да инвестира, както и от подкрепа, за да постигне целите на ЕС в областта на климата. Volvo Car, заедно с десетки други индустриални производители, призова Брюксел да се придържа към първоначалния план.

Дебатът около бъдещето на автомобилната индустрия в Европейския съюз продължава да се разгаря, като балансът между екологичните цели и икономическите реалности остава деликатен и сложен за постигане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари