Енергото плаща обезщетение за убит кон от токов удар

1
Експертиза доказа смърт от токов удар на бременно животно
Експертиза доказа смърт от токов удар на бременно животно

Експертиза доказа смърт от токов удар на бременно животно

Енергоразпределителното дружество в Кюстендил ще трябва да изплати обезщетение от 1800 лева на собственика на кон, загинал от токов удар в село Раненци. Това постановиха магистратите от Кюстендилския съд, след като установиха нарушения при поддръжката на електропреносната мрежа.

Установени нарушения при поддръжката

Според съдебното решение, през лятото на 2022 година служителите на дружеството са нарушили своите задължения по поддържане и безопасна експлоатация на въздушните електропроводи в село Раненци. В резултат на това е причинена смъртта на бременна кобила.

Експертни заключения

Проведеното експертно проучване е установило, че на мястото на инцидента преминава въздушна електрическа мрежа ниско напрежение, монтирана на бетонови стълбове, собственост на енергодружеството. Въпреки че електропроводът е изграден според законовите изисквания, съдебно-ветеринарномедицинската експертиза категорично потвърждава, че причината за смъртта на животното е токов удар.

Правни основания

Съдът се позовава на член 89, точка 6 от Закона за енергетиката, според който операторите са длъжни да осигуряват техническата изправност на поддържаните съоръжения чрез редовна поддръжка на електроразпределителната мрежа и спомагателните съоръжения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари