Елена Йончева от Йемен: Трябва да върнем българските моряци у дома

0
Евродепутат води преговори за освобождаване на сънародници в Йемен
Евродепутат води преговори за освобождаване на сънародници в Йемен Видео: NOVA

Евродепутатът води преговори за освобождаване на сънародници в Йемен

В момента евродепутатът Елена Йончева се намира в Йемен, където провежда хуманитарна мисия, целяща освобождаването на двамата български моряци - капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Те са задържани от хутите вече 10 месеца, след като корабът им "Galaxy Leader" беше пленен.

Йончева сподели информация за своята мисия в предаването "На фокус", като подчерта: "Това са български момчета, трябва да се направи всичко, за да се върнат у дома. Никой не поема никакъв политически ангажимент. Мисля, че само ще помогне една такава мисия."

Евродепутатът е първият европейски представител, който лично отива на място, за да води разговори по темата. Подготовката ѝ за тази мисия е започнала още през март, като през май е направила неуспешен опит да достигне до тази част на Йемен.

По време на престоя си Йончева успя да се срещне с българските моряци в град Ал Худейда, в присъствието на местните власти от Сана и съветника на президента. Тя проведе разговори и с министъра на външните работи на Йемен и неговия заместник, а в момента очаква среща с президента на страната.

"Чуват се хуманитарните аргументи, има диалог и се обмисля тяхното освобождаване", сподели Йончева пред телевизия НОВА. Тя подчерта, че най-силният ѝ аргумент е тежкото психическо състояние на двамата българи.

Според евродепутата, въпреки че за моряците се полагат грижи и им се осигуряват достатъчно храна и лекарства, те са подложени на огромен психологически стрес. Ал Худейда е зона на военни действия, където падат ракети, което допълнително утежнява ситуацията им.

"Нашите момчета не знаят дали ще оцелеят. Това е огромен психологически шок. Аргументите, които давам, са чисто хуманитарни", допълни Йончева.

Мисията на Елена Йончева в Йемен продължава, като основната ѝ цел остава завръщането на двамата български моряци у дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари