Елена Йончева от Йемен: Опитвам се да стигна до българите от кораба Galaxy Leader

2
Хуманитарната мисия цели освобождаване на българските моряци
Хуманитарната мисия цели освобождаване на българските моряци Снимка: Facebook / Елена Йончева

Хуманитарната мисия цели освобождаване на българските моряци

Евродепутатът Елена Йончева пристигна в Йемен с хуманитарна мисия, насочена към освобождаването на двамата български моряци от кораба "Галакси Лидер". Капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, заедно с останалата част от екипажа, са задържани от хутите от 19 ноември 2023 година - почти 10 месеца.

В интервю за NOVA Йончева сподели подробности за своята мисия: "От 9 месеца техните семейства на практика не са ги виждали и се тревожат изключително много. До този момент нито един европейски политик не се е срещал с тях или с екипажа. В екипажа има трима граждани на Европейския съюз - освен двамата българи има и румънски гражданин. Надявам се срещата с българските моряци да даде надежда на техните близки, че те не са изоставени и процесът по тяхното освобождаване е близо."

Евродепутатът подчерта хуманитарния характер на своята мисия и изрази надежда, че нейното посещение ще демонстрира ангажираността на българското общество към случая и ще допринесе за скорошното освобождаване на моряците.

По време на престоя си в столицата Сана, Йончева проведе срещи с министъра на външните работи на Йемен, господин Амер, и неговия заместник. По време на тези разговори тя подчерта дългогодишните добри отношения между България и арабския свят, припомняйки факта, че България е признала Палестинската държава още през 1988 година. Евродепутатът също така изтъкна приноса на около 6000 йеменски граждани, завършили висше образование в България, за развитието на Йемен в различни области като инженерство, медицина и авиация.

"Искам да добавя, че няколко дни след като българските моряци бяха задържани заедно с целия екипаж на кораба "Галакси Лидер", обърнах внимание на случая в Страсбург по време на пленарно заседание на Европейския парламент. През изминалите 9 месеца поставих въпроса неколкократно в различни формати в Брюксел. Разговарях няколко пъти с господин Борел по тази тема и имаме кореспонденция. Разговарях и с неговия екип, инициирах също така резолюция, в която се призовава за незабавно връщане на моряците у дома", допълни Йончева.

Като част от своята мисия, евродепутатът предаде писмо на външния министър в Сана от името на роднините на българските моряци. В писмото се отправя молба за възможно най-скорошното завръщане на моряците при техните семейства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Сер Гей Чо
    Предизборни мушенгии. Няма да я допуснат да ги види. Парата е сила. Плащаш, пускат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари