Екстремни температури през третата седмица на юли

2
Очаква ни над 40-градусова жега
Очаква ни над 40-градусова жега

Очаква ни над 40-градусова жега

С напредването на месец юли времето в България ще остане слънчево и горещо, с минимални, краткотрайни и локални смущения. Това прогнозира синоптикът Николай Василковски от NOVA. През следващите две седмици дневните температури ще се движат на ръба на поносимостта, създавайки усещане за жега и задух.

Текущата седмица: Слънце и горещини

През текущата седмица се очаква преобладаващо слънчево и сухо време. Облачността ще бъде минимална, като единствено в средата на периода – сряда и с малка вероятност в четвъртък – има изгледи за следобедни локални гръмотевични процеси в източните райони с кратък валеж. Температурите ще достигнат до 38-39 градуса в понеделник и вторник, след което термометрите ще се движат около 40 градуса в обичайно горещите точки на страната.

Третата седмица на юли: Екстремни температури

Според предварителните прогнози, третата седмица на месеца ще бъде още по-гореща. Преобладаващите дневни температури в страната ще са в интервала 35-40 градуса, като в Дунавската равнина, по долното течение на Струма, в централните и източните райони на Горнотракийската низина термометрите ще скочат малко над 40 градуса. Изгледи за динамика във времето има за 17-18 юли, когато се очакват локални, кратки следобедни валежи с гръмотевици.

Времето по Черноморието

Времето по Черноморието няма да се различава значително от общата картина за страната – преобладаващо слънчево с минимална облачност. Дневните температури най-често ще са около и малко над 30 градуса, създавайки усещане за жега и задух следобед и привечер. През текущата седмица повече облаци се очакват в сряда, 10 юли, а след това – около 16-17 юли, с известна вероятност за кратки локални превалявания с гръмотевици. Морската вода е с температура 25-26 градуса, което ще осигури приятно усещане за плажуващите.

Опасност от горски и полски пожари

В разгара на лятото опасността от разпалване на горски и полски пожари е голяма. Високите температури и интензивното слънцегреене създават условия за лесно запалване на сухата растителност. Все по-обширни територии в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще стават потенциално уязвими към пожари. Изключително опасно е паленето на огън на открито по каквито и да е поводи.

Съветваме всички граждани и гости на страната да бъдат внимателни и да избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до пожари. Препоръчително е да се пият много течности и да се избягва излагането на пряка слънчева светлина в пиковите часове на деня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари