Експерти прогнозират до 9% увеличение на пенсиите

0
Бюджет 2025: 760 милиона лева повече за социални плащания
Бюджет 2025: 760 милиона лева повече за социални плащания

Социалните плащания през 2025 година - повече средства, но умерени очаквания

Бюджетът за 2025 година предвижда значително увеличение на средствата за социални плащания, като са заложени 760 милиона лева повече в сравнение с предходната година. Тази информация беше оповестена от Министерството на труда и социалната политика.

Въпреки че точният процент на увеличение на пенсиите все още не е обявен официално, експертните анализи сочат, че той би могъл да бъде между 8 и 9 на сто. Това е по-скромно увеличение в сравнение с 11-те процента от настоящата година.

Снежанка Дашева, пенсионерка, сподели пред bTV своите надежди за предстоящото увеличение: "Ще мога да си купувам по-честичко месо, масълце, сиренце. Такива неща - за храна. Ние вече за дрехи и обувки не харчим толкова". Тя се надява на допълнителни 200 лева към пенсията си, което би облекчило значително бюджета на домакинството ѝ.

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика, обяснява факторите, влияещи върху индексацията на пенсиите: "Между 8 и 9 процента може да се каже като прогноза, но наистина като прогноза, защото още нямаме данните за трето и четвърто тримесечие на осигурителния доход". Тя отбелязва, че въпреки растежа на осигурителния доход, забавянето на инфлацията води до по-умерено увеличение на пенсиите.

Адриан Николов, икономист, коментира: "Покупателната способност на пенсионерите ще се запази каквато е била сега, особено ако се намерим в поредната поредица от служебни правителства". Това предположение подчертава важността на стабилното управление за ефективното прилагане на социалните политики.

Значителна промяна се очаква и в линията на бедност, която ще се повиши със 112 лева, достигайки 638 лева. Това увеличение от 21,3% ще окаже пряко влияние върху размера на социалните помощи и подкрепата за хората с увреждания, тъй като тези плащания са обвързани с линията на бедност.

Христова допълва: "Вече се изчисляват социалните помощи на основата на линията на бедност, следователно тя - като се увеличава с 21,3 %, и помощите, базирани на това, ще се увеличат с толкова". Това означава, че получателите на социални помощи могат да очакват по-високи суми през следващата година.

Общият размер на заложените социални плащания в бюджета за 2025 година достига впечатляващата сума от 3,6 милиарда лева. Това значително увеличение на средствата за социална подкрепа отразява стремежа на правителството да подобри жизнения стандарт на най-уязвимите групи в обществото в контекста на продължаващите икономически предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари