Експерти обследват канализационната система на „Оргахим“

3
Екипът от РИОСВ - Русе и „ВиК“ следи пътя на отпадъчните води, установени са затлачвания с утайки
Екипът от РИОСВ - Русе и „ВиК“ следи пътя на отпадъчните води, установени са затлачвания с утайки Снимка: РИОСВ - Русе

Екипът от РИОСВ - Русе и „ВиК“ следи пътя на отпадъчните води, установени са затлачвания с утайки

Екип на РИОСВ - Русе и „ВиК“ ООД извършват съвместно обследване на канализационната система на дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД от няколко дни. Извънредната проверка е по заповед на директора на екоинспекцията Анелия Николова, като в екипа са включени експерти от всички направления.

Обследването е започнало с ревизия на шахтите по канализационното трасе, с цел проследяване на пътя на отпадъчните води (ОВ) до заустването им в градския канализационен колектор по бул. „Трети март“, в Западна промишлена зона. Използвани са цветни, безвредни бои, както за площадковата канализация, така и в цех „Смоли“ на Оргахим Резинс“ АД. В отделни части от канализационната система са установени затлачвания с утайки, за което на оператора е дадено предписание за почистването им. Изискан е пълен достъп до всички ревизионни шахти, с цел стриктен контрол и заснемане на канализацията със специализирана техника.

До момента е поставена пломба на спирачен кран, до новия склад за готова продукция, с оглед недопускане отклоняването на ОВ от регламентираното трасе, което ги отвежда в съществуващата локална станция.

Паралелно с обследване на канализацията, втори екип на РИОСВ - Русе проследява работата на съоръжението за дестилиране на замърсения разтворител, образуван при производството на бои, лакове и авторепаратурни продукти.

Проверката на РИОСВ - Русе в двете дружества продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Мартенчанин
    Защо не проверите отходните води от Лубрика които се вливат в Дунава. Рибарите които са минавали от там са в ужас от цвета на водата и миризмата ѝ.
  • 13
    1
    Гражданина Х
    Почти всяка вечер мирише на смоли и химикали в района на спирка Чайка! Вечер неможе да се отвори прозореца!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари