Експерти обсъдиха бъдещето на къдроглавия пеликан на семинар в Русе

0

Природозащитници набелязаха стратегия за опазване на къдроглавия пеликан в България

Експерти обсъдиха бъдещето на къдроглавия пеликан на семинар в Русе.

В информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Русе се проведе еднодневен семинар, посветен на опазването на къдроглавия пеликан в България. Събитието, организирано от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с подкрепата на РИОСВ - Русе, събра 25 експерти от различни области, за да обсъдят текущото състояние и бъдещите действия за опазване на този емблематичен вид.

Семинарът, част от проект "Животът на пеликана", имаше за цел да представи актуалната информация за гнездовата популация на къдроглавия пеликан в страната, както и да очертае бъдещите стъпки за гарантиране на сигурното му съществуване в България.

Свилен Чешмеджиев от БДЗП откри събитието, приветствайки участниците и подчертавайки важността на темата. Невена Иванова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) представи нов проект, фокусиран върху езерото Сребърна - една от ключовите локации за къдроглавия пеликан.

Веселин Коев от Дирекция на Природен парк "Персина" - град Белене сподели информация за възстановяването на гнездовото находище на вида на остров Персин. Свилен Чешмеджиев разкри интересни факти за биологията на пеликана и актуалното състояние на гнездовите колонии в Защитена местност "Калимок-Бръшлен", остров Персин и езерото Сребърна.

Следобедната сесия започна с презентация на Момчил Петров от РИОСВ - Русе, който предостави допълнителна информация за дейностите по опазване на вида в района на езерото Сребърна.

Участниците в семинара обсъдиха редица важни теми, включително:

  • Екологичната катастрофа с къдроглавите пеликани в Гърция през пролетта на 2022 година, причинена от високопатогенен щам на инфлуенцата по птиците
  • Изграждането на изкуствени платформи за гнездене
  • Методи за проучвания и мониторинг на популацията
  • Вземане на кръвни проби и опръстеняване на млади птици
  • Сателитна телеметрия за проследяване на движението на пеликаните
  • Конфликти с рибоядните птици и възможни решения
  • Съвместни патрулни схеми за опазване на вида
  • Случаи на сблъсъци с въздушни електропроводи и поставяне на дивертори в рискови зони
  • Потенциални големи инфраструктурни проекти по река Дунав и тяхното въздействие върху популацията

Особено внимание беше отделено на информационните и образователни дейности, целящи популяризирането на пеликаните сред широката общественост.

Проектът "Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път" (LIFE18/NAT/NL/000716) се финансира по програма Life на Европейския съюз. Координатор на проекта е Rewilding Europe, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Румънското орнитологично дружество SOR, Гръцкото орнитологично дружество HOS, Дирекция на Природен парк "Персина" - Белене, Rewilding - Украйна и Rewilding - Дунавска делта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Риосвлог
    Тя една русенска къдроглава пеликанка сви гнездо на село, с един крадлив и лъжлив лешояд внос от братска Либия. Бъдещото пернато поколение би трябвало да е прозт, къдраф екскрементояд.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари