Експерт по киберсигурност: Има планове в София да бъде изградена квантова мрежа

0
България не остава встрани от световните тенденции в квантовите изчисления
България не остава встрани от световните тенденции в квантовите изчисления Видео: NOVA

България не остава встрани от световните тенденции в квантовите изчисления

Напредъкът в областта на квантовите изчисления поставя нови предизвикателства пред света на технологиите и киберсигурността. Миналата година компанията Google демонстрира впечатляващите възможности на своя квантов компютър, решавайки за секунди задача, която би отнела на най-мощния конвенционален суперкомпютър почти половин век.

Експертът по киберсигурност Спас Иванов коментира темата в предаването „Социална мрежа" по NOVA NEWS, хвърляйки светлина върху потенциала и рисковете, свързани с тази революционна технология.

Квантовите компютри не са нещо, което скоро ще имаме в дома си. Те работят при специфични условия при температура близко до абсолютната 0. Само големи компании и правителства на този етап могат да си позволят да инвестират в тях", обясни Иванов.

Експертът подчерта, че въпреки огромния потенциал за напредък в области като разработването на лекарства, финансовото моделиране и изкуствения интелект, квантовите компютри крият и потенциални рискове. „Факт е, че ако бъдат спрегнати за цели, които не съвпадат с тези на обществото от гледна точка на сигурност и просперитет, могат да бъдат опасно оръжие", предупреди той.

Иванов разкри, че има планове за изграждане на квантова мрежа в столицата София, което показва, че България не остава встрани от световните тенденции в тази област.

Обяснявайки принципа на работа на квантовите компютри, експертът посочи: „Те работят буквално с помощта на квантовата физика, с елементарни частици. Не може да ги ползвате за гледане на видеа или обработка на файлове и текстове".

Особено внимание бе обърнато на потенциалните заплахи за киберсигурността. Според Иванов, шансът квантовите компютри да разбият всякаква криптография до 2027 година е 1 към 7. Това би могло да доведе до блокиране на системите на цели държави.

В отговор на тези предизвикателства, Европа започва да обмисля стратегия за „дигитална деглобализация". „Континентът осъзна, че не иска да бъде зависим от американски технологии, неща произведени в Китай, Тайван и така нататък, а да разчита на себе си", коментира Иванов.

Експертът разкри, че се обсъжда използването на европейски средства за финансиране на изграждането на мрежи и устройства, които да гарантират сигурен пренос на данни, без риск от подслушване от „непартньорски организации".

Развитието на квантовите технологии очевидно поставя света пред нови предизвикателства, балансирайки между невероятните възможности за напредък и потенциалните рискове за сигурността. Остава да се види как държавите и международната общност ще се справят с тази нова технологична реалност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари